Wołowe kofty w curry
Dzisiaj kuchnia indyjska. Zapraszam na pyszne, akroamatyczne kofty w curry. Kofty to klosiki mięsne w kuchni Bliskiego Wschodu, Bałkanów i Azji Środkowej kuchni. Głównie wykorzystywane jest wołowina, baraniny, jagnięcina lub kurczak i łączone jest z miksem egzotycznych, korzennych przypraw. Kofty w Indiach są zwykle gotowane w pikantnym curry i spożywane z ryżem lub indyjskim pieczywem. I ja właśnie takie danie zrobiłam. Proste, pyszne, aromatyczne, z dodatkiem przypraw, które zazwyczaj mamy w domu. Indie możemy mieć an co dzień
Źródło.
Kofty wołowe w curry
mięso:
- 500 g mięsa mielonego wołowego (w oryginale baranina)
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
- pieprz do smaku
sos:
- 2 goździki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- kawałek imbiru (ok 2 cm)
- ½ łyżeczki papryki ostrej lub chilli
- łyżeczka ziaren kolendry
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki kuminu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- olej rzepakowy
W moździerzu utłuc ziarna kolendry. Cebule pokroić na ćwiartki. Włożyć do malaksera lub rozdrabniacza i drobno posiekać. Dodać mięso mielone, natkę pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawy, kolendrę ponownie całość zmiksować. Z niewielkich porcji mięsa uformować kuleczki wielkości orzecha.
Przygotować sos: Cebule i czosnek pokroić w kostkę. Kolendrę rozgnieść w moździerzu. Imbir obrać, zetrzeć. Rozgrzać olej na patelni z grubym dnem. Dodać cebule, następnie czosnek, goździki, smażyć kilka minut mieszając. Dodać imbir, kolendrę, kurkumę, chilli. Smażyć przez 2 minuty. Wlać przecier pomidorowy, dodać liść laurowy, kumin, sol, pieprz do smaku. Wlać szklankę wody. Zagotować. Włożyć do sosu kofty, zmniejszyć ogień, gotować razem około 10 minut. Na koniec do sosu wmieszać jogurt. Podłam z ryżem jaśminowym.
smakowity pomysł na mięsne danie :) zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj. pozdrawiam.
UsuńBardzo ciekawy przepis. Szkoda tylko, że wołowina dorga
OdpowiedzUsuńnie taka droga, można zrobić z kupnego mielonego mięsa tylko dobrej jakości.
UsuńMiałam okazję ostatnio jeść w restauracji. Jeżeli smakują tak samo jak tam, to polecam każdemu :)
OdpowiedzUsuńPs. Świetny blog, pozdrawiam! :)
dziękuję bardzo. pozdrawiam.
Usuń