Zupa kokosowa z botwinki
Wiosenna zupa z botwinka o orientalnym smaku tak? Wystarczy do zwykłej botwinki dodać mleczko kokosowe, by zyskać niepowtarzalny smak zupy. Inny niż zawsze. Bo botwinka to wdzięczny temat i warto z nią trochę poeksperymentować.
Zupa kokosowa z botwinki
- pęczek młodej botwinki z buraczkami
- kilka 4-5 młodych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ok 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 puszki mleczka kokosowego (ok 200 ml)
- natka lub kolendra
Przygotować bulion. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki. Czosnek pokroić w plasterki. Botwinkę umyć. Odciąć liście botwinki od łodyżek i buraczków. Liście posiekać, osobno pokroić łodyżki. Buraczki pokroić na cienkie plasterki.
W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki przez ok 5 minut), dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać buraczki razem z łodyżkami. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodać posiekane liście botwinki i gotować wszystko na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Doprawić kuminem, pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec wlać mleczko kokosowe, wymieszać, ale już nie podgrzewać. Wlać porcje na talerze, udekorować zieleniną.
Ja pogrzałam za bardzo za drugim razem i zupa mi się lekko zważyła.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń