Bagietki czosnkowe
Dzisiaj powrót to do przeszłości, czyli do starych zdjęć i przepisów dawno przeze mnie zrobionych.
Czy zdarza się wam w sklepach kupować gotowe bagietki czosnkowe? Pewnie tak... a czy próbowaliście zrobić takie bagietki sami w domu? Pewnie nie... a przecież to prosta rzecz, którą z łatwością przygotujecie na kolacje dla całej rodziny i będzie to tańsza wersja niż te kupne. Wystarczy kawałek bułki, masło czosnkowe i piekarnik. Zapraszam.
Bagietki czosnkowe
- 2 bagietki (takie krótsze) lub bułki paryskie
- 8 łyżeczek masła
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- drobno starty ser
Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać posiekane zioła np natkę. Ja dałam łyżeczkę czosnku niedźwiedziego.
Bagietkę ponacinać na skos, uważając żeby nie przeciąć bułki do końca. W każde nacięcie nożem wsmarować masło czosnkowe. Z wierzchu posypać drobno startym serem, dobrze topliwym. Zapiekać w 200 st w piekarniku ok. 8-10 minut aż wierzch się zarumieni.
Bagietka z czosnkiem niedźwiedzim... ooo mamuniu, jak u babci!
OdpowiedzUsuńjak w dzieciństwie. prawda?
Usuń