Kofty wolowe w sosie slodko-kwaśnym z cukinią

Ten obiad to wynik tego co akurat było w lodówce, czyli mięsa wołowego, z którego sobie przygotowałam indyjskie kofty oraz warzyw, z których postanowiłam zrobić słodko-kwaśny sos. Podstawą sosu była cukinia. To był szybki obiad, idealnie nam pasujący, bo lubimy dania o wyrazistym smaku, a ten sos właśnie taki jest. Warto sobie zrobić go w większej ilości do słoiczków na zimę. Polecam, ja właśnie tak robię, a tu znajdziecie dokładny przepis.


wolowe, mieso mielone, kofty, sos slodko-kwasny, cukinia, bernika , obiad, kulinarny pamietnik, curry

Kofty wołowe w sosie słodko-kwaśnym z cukinią


mięso:
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

sos z cukinii słodko-kwaśny:

  • 2 niewielkie cukinie lub 1 duża
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki cukru
  • 150 ml przecieru pomidorowego (słoiczek) lub 200 ml passaty z pomidorów
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki



W moździerzu utłuc ziarna kolendry. Cebule pokroić na ćwiartki. Włożyć do malaksera lub rozdrabniacza i drobno posiekać. Dodać mięso mielone, natkę pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawy, kolendrę ponownie całość zmiksować. Z niewielkich porcji mięsa uformować kuleczki wielkości orzecha.


Przygotowanie sosu: Cukinie umyć, posiekać na kawałki.  Cebulę drobno pokroić. Warzywa włożyć do garnka o grubym dnie, dodać cukier, przecier, zioła, sól, papryki. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrywki przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać ocet (wg smaku) i gotować przez 5 minut. Jeśli ocenicie, że jest za bardzo octowy to dodajcie cukru. Ocet i cukier dozujemy stopniowo.
Kofty włożyć do sosu, zmniejszyć ogień, gotować w sosie razem około 10 minut. Całość podałam z ryżem jaśminowym.

wolowe, mieso mielone, kofty, sos slodko-kwasny, cukinia, bernika , obiad, kulinarny pamietnik, curry

wolowe, mieso mielone, kofty, sos slodko-kwasny, cukinia, bernika , obiad, kulinarny pamietnik, curry

2 komentarze:

  1. Ciekawa przekąska
    Fajnie, że wszystkie składniki idzie łatwo dostać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, składniki zazwyczaj sa w domu i można zrobić ciekawe danie.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger