Kotlety z kalafiora
Okazuje się, że kalafior może być świetnym materiałem na pyszne, dietetyczne kotlety. No tak, wielu powie że w jednym zdanie kalafior, pyszne i dietetyczne nie brzmi za dobrze i na pewno oszukuje.. nic bardziej mylnego, bo kotlety naprawdę są dobre. Dowód na to że mój mąż sam się do nich dobrał i jadł je z nami przez 2 dni. Oczywiście on dodał sobie do nich sos jogurtowy, my z córką zjadłyśmy z dodatkiem tylko pomidorów. Tak więc polecam, bo to szybkie, proste danie, idealne dla całej rodziny, szczególnie niejadków lub osób na diecie.
Kotlety z kalafiora
- 1 duży kalafior
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- koperek posiekany
- sól
- pieprz świeżo mielony
- olej do smażenia
Kalafiora ugotować w osolonej wodzie przez około 15 minut, obrócić go w połowie czasu. Wyjąć, odstawić na durszlak.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę, czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć cebule, czosnek i marchewkę.
W misce rozgnieść widelcem kalafior. Dodać marchewkę, cebulę, jajka, koperek, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki. Wkładać na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć na złoty kolor. Smacznego.
Z marchewką jeszcze nie jadłam. Podoba mi się to połączenie, do tego podsmażona cebulka. Brzmi wybornie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)
brzmi i smakuje dobrze. zapewniam.
Usuńfajnie brzmi, lubię takie eksperymenty wiec chętnie je zrobię.
OdpowiedzUsuńpolecam, warto. pozdrawiam.
UsuńTo musi być pyszne! Na pewno zrobię takie kotleciki :)
OdpowiedzUsuńpolecam, są proste, pyszne i zdrowe.
Usuń