Kotlety z kalafiora

Okazuje się, że kalafior może być świetnym materiałem na pyszne, dietetyczne kotlety. No tak, wielu powie że w jednym zdanie kalafior, pyszne i dietetyczne nie brzmi za dobrze i na pewno oszukuje.. nic bardziej mylnego, bo kotlety naprawdę są dobre. Dowód na to że mój mąż sam się do nich dobrał i jadł je z nami przez 2 dni. Oczywiście on dodał sobie do nich sos jogurtowy, my z córką zjadłyśmy z dodatkiem tylko pomidorów. Tak więc polecam, bo to szybkie, proste danie, idealne dla całej rodziny, szczególnie niejadków lub osób na diecie.

kotlet, kalafior, dietetyczne, tarczyca, hashimoto, obiad, wege, wegetarianski, bernika, kulinarny pamietnik

Kotlety z kalafiora

  • 1 duży kalafior
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • koperek posiekany
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • olej do smażenia


Kalafiora ugotować w osolonej wodzie przez około 15 minut, obrócić go w połowie czasu. Wyjąć, odstawić na durszlak.  

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę, czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć cebule, czosnek i marchewkę.  

W misce rozgnieść widelcem kalafior. Dodać marchewkę, cebulę, jajka, koperek, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki. Wkładać na rozgrzaną patelnię z olejem i  smażyć na złoty kolor.  Smacznego.

kotlet, kalafior, dietetyczne, tarczyca, hashimoto, obiad, wege, wegetarianski, bernika, kulinarny pamietnik

kotlet, kalafior, dietetyczne, tarczyca, hashimoto, obiad, wege, wegetarianski, bernika, kulinarny pamietnik


6 komentarzy:

  1. Z marchewką jeszcze nie jadłam. Podoba mi się to połączenie, do tego podsmażona cebulka. Brzmi wybornie!
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie brzmi, lubię takie eksperymenty wiec chętnie je zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być pyszne! Na pewno zrobię takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger