Letni makaron z bobem
Dzisiaj lekka odsłona makaronu z sezonowym warzywem czyli bobem. Szybki, pyszny obiad, to coś co lubię najbardziej w takie ciepłe dni jak dzisiaj. Użyłam makaronu pełne ziarno Lubella, który daje uczucie sytości i zdrowego odżywiania. Czyli obiad idealny, czego chcieć więcej? Smacznego.
Makaron z bobem
- 200 g bobu
- 150 g boczku lub wędliny surowej lub polędwicy łososiowej
- 2 porcje makaronu pełne Lubella farfalle pełne ziarno
- 100 ml śmietanki kremowej 30 %
- ser żółty starty
- sol
- pieprz
- cebulka dymka
- łyżka oleju rzepakowego
Bób ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupin. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wędlinę lub boczek pokroić w drobną kostkę. Włożyć na patelnie, podsmażyć, następnie dodać makaron, bób i wymieszać całość. Podlać śmietanką, dodać starty ser, doprawić solą i pieprzem. Na koniec danie posypać cebulką dymkę drobno pokrojoną. Gotowe. Smacznego.
Kolejny super przepis, będę tu częściej zaglądać, polecam.
OdpowiedzUsuń