Pâté, czyli pasztet z wątróbki drobiowej
Jakie macie zdanie o wątróbce drobiowej? Lubicie czy raczej omijacie szerokim łukiem? A może lubicie wątrobiane pasztety? Jeśli tak to to danie przypadnie wam do gustu. Zapraszam do przygotowania pâté, czyli francuskiej odmiany pasztetu. Jest to masa delikatna, kremowa, z aromatem wina, idealna do chleba na kolację, czy jako przekąska dla gości. Dla wielbicieli wątróbki będzie to nie lada rarytas. Do tego robi się szybko i prosto. Polecam. Podobne smarowidło pojawiło się już na blogu tutaj.
Pâté, czyli pasztet z wątróbki drobiowej
350 g wątróbki drobiowej
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki pokrojonej marchewki
75 g miękkiego masła
100 g wina czerwonego (u mnie porto)
kilka gałązek natki pietruszki
½ łyżeczki tymianku
pieprz świeżo zmielony
sol do smaku
35 g masła do polania
mleko
Wątróbkę dokładnie wypłukać, oczyścić z błon. Zalać mlekiem i odstawić na 30 min, po czym odcedzić i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu cebule, czosnek i marchewkę. Po kilku minutach dodać pokrojoną wątróbkę i tymianek. Smażyć chwilę, aż wątróbka zmieni swój kolor. Wlać wino, doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut aż odparuje część wina. Odstawić do lekkiego wystygnięcia.
Jeszcze ciepłą wątróbkę z warzywami zmiksować blenderem. Dodać pozostałe, miękkie masło i ponownie zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę włożyć do małych słoiczków. Na środku położyć po listku natki pietruszki. Masło rozpuścić i zalać wierzch pasztetu w słoiczkach. Zalanie masłem konserwuje pasztet i przedłuża jego czas zużycia. Słoiczki wstawić do lodówki do schłodzenia. Pastą posmarować kromki chleba, podać np z ogórkiem kiszonym.
Świetny pomysł i cudne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo. pozdrawiam.
UsuńPrzepis będę musiała spróbować, a zdjęcia piękne i te ogórki mniam :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie, bo to jest pyszne. pozdrawiam.
Usuńzrobiłam dzisiaj mężowi, wyszedł pyszny, zjadł prawie cały słoiczek. dzięki.
OdpowiedzUsuńciesze się niezmiernie. pozdrawiam.
Usuń