Rolada flaga Wielkiej Brytanii z miętowym kremem

Ten wpis jest z cyklu w pogoni za marzeniami. takim marzeniem jest odwiedzenie Londynu, a jak Londyn to na myśl przychodzi angielska flaga chyba jeden z najbardziej rozpoznawanych i używanych symboli. Dlatego postanowiłam zrobić flagę angielską jako zrobić roladę biszkoptową. Nie wiedziałam tylko z jakim nadzieniem i wtedy przypomniałam sobie scenę z filmu o Asterixie i Obeliksie, gdy ci ruszają do Brytanii i zostają tam ugoszczeni jagnięciną w sosie miętowym. Pomyślałam, mięta, dlaczego nie? I tak moja ukończona flaga pachniała miętą w kremie ze śmietany i serka Apetiny, a jagody delikatnie wzbogaciły ją o owocowy, kwaskowaty smak.  Zapraszam.



Rolada flaga Wielkiej Brytanii z miętowym kremem
flaga:
  • 75 g masła
  • ¾ szklanki cukier puder (92 g)
  • 2 białka jajka
  • ¾ szklanki mąki pszennej + 1 łyżka mąki (92g)
  • czerwony i niebieski barwnik spożywczy w żelu lub proszku
  • 1 łyżeczka mąki do czerwonego ciasta
  • 1 łyżeczka mąki do niebieskiego ciasta
ciasto:
  • 4 jajka
  • 120 g szklanki cukru
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 1 szczypta soli
nadzienie:
  • 150 g serka kremowego naturalnego Apetina
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • kilka kropli mięty (krople mietowe lub likier miętowy albo miętowy ekstrakt)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • jagody



Prace nad ciastem należy zacząć od przygotowaniu sobie szablonu flagi angielskiej dopasowanego do używanej blachy. Ja użyłam wydrukowanej flagi na kartce A4, którą ułożyłam na środku blachy, przykleiłam taśmą klejącą, żeby w trakcie nakładania warstw się nie przesunął. Tak przygotowany szablon przykryć arkuszem białego papieru do pieczenia, dzięki czemu bez problemu odwzorujemy flagę. Dodatkowo papier do boków blachy przykleić taśmą klejącą.
rolada, biszkopt, flaga, angielska flaga, ciasto, roll cake flag, mieta, apetina, bernika, kulinarny pamietnik
Przygotować ciasto na flagę. Miękkie masło utrzeć na gładką masę. Dodać cukier puder, dalej ucierać aż powstanie jednolita masa. Ucierając dodawać po jednym białku, a na końcu wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną białą odłożyć w miseczce na bok, do drugiej dodać odrobinę niebieskiego barwnika i łyżeczkę mąki. Wymieszać. Do trzeciej dodać odrobinę barwnika czerwonego i łyżeczkę mąki. Wymieszać. 

rolada, biszkopt, flaga, angielska flaga, ciasto, roll cake flag, mieta, apetina, bernika, kulinarny pamietnik

Worek do dekoracji z odpowiednią końcówką dekoracyjną - najlepiej szeroką i płaską- napełnić ciastem czerwonym. Elementy flagi wg szablonu napełnić ostrożnie czerwonym ciastem. To samo zrobić z niebieskim ciastem. Posmarować elementy flagi na niebiesko. Blachę wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Wyjąć blachę z zamrażalnika. Ostatnie jasne ciasto włożyć do worka, najlepiej z końcówką małą okrągłą. Pozostałe elementy flagi wypełnić białym ciastem. Włożyć ciasto do zamrażalnia na 10 min. 

rolada, biszkopt, flaga, angielska flaga, ciasto, roll cake flag, mieta, apetina, bernika, kulinarny pamietnik

W tym czasie przygotować ciasto na roladę. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Żółtka, wodę utrzeć na krem. Mąkę przesiać, delikatnie wmieszać w ciasto. Ubite białka dodać do masy, delikatnie wymieszać. Wyjąć blachę z zamrażalnika. Odkleić elementy taśmy klejącej. Na flagę wylać równomiernie ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika na 15 minut. 

rolada, biszkopt, flaga, angielska flaga, ciasto, roll cake flag, mieta, apetina, bernika, kulinarny pamietnik

Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć papierem do góry na ściereczkę wysypaną delikatnie cukrem pudrem. 

rolada, biszkopt, flaga, angielska flaga, ciasto, roll cake flag, mieta, apetina, bernika, kulinarny pamietnik
Zdjąć powoli papier. Przykryć drugą ściereczką i ostrożnie odwrócić ciasto flagą na dno.Roladę ze ściereczką zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić na 20 minut. Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie!

rolada, biszkopt, flaga, angielska flaga, ciasto, roll cake flag, mieta, apetina, bernika, kulinarny pamietnik

Przygotować nadzienie: Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek naturalny Apetina, cukier i delikatnie wymieszać. Wlać kilka kropli miętowych. Delikatnie całość wymieszać.
Rozchylić środek rolady i posmarować nadzieniem, tyle żeby jej nie przepełnić. Jeśli kremu damy za dużo to przy zwijaniu może nam pęknąć. Krem posypać jagodami. Ponownie zwinąć roladę, już bez ściereczki. Wstawić na 30 minut do lodówki. Smacznego.

rolada, biszkopt, flaga, angielska flaga, ciasto, roll cake flag, mieta, apetina, bernika, kulinarny pamietnik

10 komentarzy:

  1. Czadowa ta flaga :) pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykonania raczej się nie podejmę, ale pomysł świetny! I ta mięta mnie akurat kusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wykonanie wcale nie jest takie trudne jak by się wydawało. trochę cierpliwości tylko potrzeba. pozdrawiam.

      Usuń
  3. Najważniejszym schematem udanych działań jest Wasza motywacja ! do dzieła !! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda uroczo! Widać jak dużo pracy w nią włożono :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger