Grillowana hawajska kanapka z rwanym indykiem

Uwielbiamy pulled pork. Ale dieta ostatnio nie pozwala na takie przyjemności jak pieczona w ten sposób karkówka czy łopatka. Dlatego postanowiłam upiec w ten sam sposób indyka i to mięso wykorzystać do przygotowania amerykańskiej kanapki w stylu hawajskim. Rwany, długo pieczony indyk, grillowany ananas, jarmuż i majonezowy sos... Pycha.
kanapka, pulled pork, indyk, bernika, kulinarny pamietnik, apetina

Grillowana hawajska kanapka z rwanym indykiem

  • 2 szt udźce z indyka ok 2 kg
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta ostrej papryki lub chilli lub pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
dodatki: 

  • 4 bułki - ulubione
  • 8 szt szparagów zielonych
  • 2 plastry ananasa świeżego
  • garść jarmużu
  • papryka czerwona
  • awokado
  • kostki fety apetina snack z suszonymi pomidorami
sos majonezowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 szt małe ogórki konserwowe
  • kilka kropel tabasco
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego
  • kilka kropel cytryny
  • 1 szalotka
  • szczypta curry

W naczyniu w którym będziemy piec mięso wymieszać razem z przeciśniętym czosnkiem wszystkie składniki marynaty. Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty, dokładnie go w niej obtoczyć. Odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 120 st. Wstawić (bez przykrycia) naczynie z mięsem. Piec przez 3 godziny. W trakcie pieczenia polewać wytworzonym sosem. Pod koniec można zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec 10 min, by skóra się lekko przyrumieniła.
Po upieczeniu odstawić mięso na około godzinę pod przykryciem, by odpoczęło, a następnie przy pomocy dwóch widelców podzielić mięso na cienkie włókna.
Przygotować sos: ogórki i szalotkę bardzo drobno pokroić. Wymieszać z pozostałymi składniki sosu (majonezem, tabasco, cytryną, curry, pieprzem). Doprawić wg siebie.

Przygotować składniki kanapki: ugrillować szparagi i plastry ananasa. Paprykę i awokado pokroić na plasterki. Bułki przekroić na pół, podgrzać na grillu. Posmarować od wewnętrznej strony sosem. Na dolnej części ułożyć jarmuż, plasterki papryki, porwanego indyka, sos, fetę, awokado, kawałek ananasa, 2 szparagi. Przykryć górą bułki. Smacznego.
kanapka, pulled pork, indyk, bernika, kulinarny pamietnik, apetina

kanapka, pulled pork, indyk, bernika, kulinarny pamietnik, apetina

1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger