Klopsiki z batatów i pstrąga
Dzisiaj proponuje wam szybkie i łatwe, a przy okazji pyszne klosiki rybne. Są zrobione z batatów, dzięki czemu mają lekko słodkawy smak i świetnie komponują się z rybą. Powinien być właściwie łosoś, ale ja ostatnio lubię pstrąga łososiowego i namiętnie go kupuje i to jego użyłam do przygotowania kulek. Z dodatkiem sosu to pyszny obiad. Zapraszam.
- 500 g batatów (ok 2 duże sztuki)
- sól
- tymianek
- 300 g pstrąga łososiowego (lub łososia)
- 1/2 opakowania serka Apetina czosnek i zioła
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- przyprawa do ryb
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Rozgrzać piekarnik do 200 st. Bataty obrać ze skóry i pokroić na kawałki, posypać je solą, tymiankiem, skropić oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, włożyć do piekarnika i piec 30 minut, aż będą miękkie. Przełożyć do miski i jeszcze ciepłe zblendować.
Z pstrąga usunąć skórę i ości. Mięso posiekać drobno ostrym nożem. Cebulkę i natkę drobno posiekać.
Do miski z batatami dodać rybę, cebulkę, natkę, serek, kumin, paprykę, doprawić solą i szczyptą pieprzu cytrynowego. Wymieszać wszystko dokładnie. Masa powinna być wystarczająco klejąca. Wilgotnymi dłońmi nabierać porcje masy i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kulki na złoty kolor. Podawać na zimno z ćwiartką cytryny, majonezem lub sosem jogurtowym.
wszystko co z rybą biorę bez zbędnych pytań :)
OdpowiedzUsuńciesze sie. pozdrawiam.
UsuńBardzo ciekawa propozycja, warta spróbowania ;) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńdziękuje. pozdrawiam.
UsuńBataty? Brzmi mega ciekawie :)
OdpowiedzUsuńciesze sie. mam nadzieje ze zachęciłam do eksplozymetrów.
UsuńPodziwiam zdjęcia. Przepiękne.
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo. pozdrawiam.
UsuńMusze przyznać że przepis jest bardzo ciekawy, idealne danie na piątek, spróbuję ! ;)
OdpowiedzUsuń