Lemoniada ogórkowa
Zapraszam po przerwie. Na koniec sierpnia wróciło lato, bo niestety większość lata była jak jesień. A my uwielbiamy upały, słońce ciepłe klimaty. Najlepsze co może być wtedy, to wybyć nad wodę albo na tarasie schłodzić się pyszną lemoniadą. Nasz ostatni przebój to lemoniada ogórkowa. Przyjemna, orzeźwiająca, idealna. Zapraszam.
Lemoniada ogórkowa
- 1,5 litra wody niegazowanej
- duży ogórek lub 2 mniejsze
- 1,5 limonki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- mięta
- kostki lodu
Ogórka i limonkę umyć i pokroić na plasterki. Miętę umyć, część włożyć do dzbanka. Wsypać cukier trzcinowy, dodać plasterki z połowy limonki. Okrągłym drewnianym tłuczkiem ubić całość na dnie dzbanka, żeby uwolnić aromat z mięty i limonki. Dołożyć plasterki ogórka, lód i pozostałą limonkę. Całość zalać wodą mineralną, wymieszać. Gotowe.
Tak pyszna i tak orzeźwiająca, że aż wróciłam do postu, by to napisać :D
OdpowiedzUsuńmiło mi ;) pozdrawiam.
UsuńJak pięknie wygląda ta lemoniada :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie, a tam 52 triki, które ułatwią Wam gotowanie.
O niektórych na pewno nie mieliście pojęcia !
dziękuje za odwiedziny.
UsuńNigdy takiej nie robiłam. Będę musiała spróbować tej lemoniady
OdpowiedzUsuń