Tort makaronowy z kurkami

Koniec sierpnia to niestety znak że pomału kończy się lato. A że nie rozpieszczała nas pogoda w tym roku to tym bardziej żal tych kilku słonecznych dni. Ale to nie znaczy że w nasze menu od razu ma się wkraść jesień. Warto wykorzystać jeszcze dary lata by przygotować sobie pełen słońca, letnie pyszne danie np makaron z kurkami, tymiankiem i cytryną. A czy udało mi się zamknąć słońce na talerzu? Sprawdźcie sami. I wbrew pozorom to proste, szybkie danie i każdemu na pewno się uda. Do jego przygotowania wykorzystałam makaron spaghetti od Lubelli, bo idealnie nadaje się do tego typu zapiekanek.


makaron, lubella, spaghetti, kurki, grzyby, zapiekanka, tort, bernika, kulinarny pamietnik

Tort makaronowy z kurkami
  • 1/2 opakowania makaronu Lubella spaghetti Classic
  • 100 g kurek
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • pieprz świeżo mielony
  • sól wg smaku
  • 2 jajka
  • 2 szklanki sera gouda startego 
  • 150 ml śmietanki kremówki gęstej 30%
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • tymianek świeży 1-2 gałązki
  • 2 łyżki masła lub masła klarowanego
  • sok z 1/2 cytryny




Kurki dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Większe grzyby pokroić w kostkę, mniejsze zostawić w całości. Cebule i czosnek drobno posiekać.
Na rozgrzane masło włożyć cebulę, podsmażyć, dodać czosnek i kurki. Dusić ok 8 minut. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
W misce połączyć jajka, śmietany, 2/3 sera, tymianek otarty, kurki. Wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Ma powstać tymiankowo-cytrynowe nadzienie.

Dno i boki tortownicy posmarować lekko olejem lub masłem. Wyłożyć 1/2 ugotowanego makaronu. Na wierzch wylać sos kurkowy (ja trochę zostawiłam na wierzch). Całość przykryć resztą makaronu. Posypać górę serem i tymiankiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekać 20 minut, aż się ser stopi i zrumieni. Gotową zapiekankę wyjąć, zdjąć obręcz, posypać świeżymi ziołami i pokroić na kawałki.

makaron, lubella, spaghetti, kurki, grzyby, zapiekanka, tort, bernika, kulinarny pamietnik

makaron, lubella, spaghetti, kurki, grzyby, zapiekanka, tort, bernika, kulinarny pamietnik

8 komentarzy:

  1. wygląda cudnie! zaszalałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super ! Jejku, kocham makarony a to wygląda wręcz obłędnie!
    Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Takich cudów z makaronem w roli głównej to ja jeszcze nie widziałam :). Zastanawiałam się właśnie co zrobić z kurkami i podsunęłaś mi idealny pomysł. Mam w domu spaghetti czaniecki z pszenicy durum. Mam nadzieję że się nada? Czy musi być konieczne zwykły pszenny z jakichś względów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego dania nada się każde spaghetti, nawet pełnoziarniste. polecam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger