Zupa pomidorowa z dorszem i krewetkami
Na diecie może być smacznie. Dowodem na to jest zupa pomidorowa z owocami morza i dorszem. Szybka w przygotowaniu, sycąca i do tego zdrowa. Można ją wzbogacić o pikantny, egzotyczny dodatek np. marynowanego kaktusa, którego ja akurat miałam w lodowce dzięki uprzejmości znajomego kucharza. To fajny dodatek do zup. Polecam.
- 500 g filetów z dorsza (albo innej białej morskiej ryby)
- 250 g krewetek
- 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka (400 g) pomidorów krojonych
- 50 g marynowanego kaktusa (opcjonalnie)
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chilli
- łyżeczka bazylii suszonej lub 2-3 listki świeżej
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
wywar:
- 2 marchewki
- pietruszka
- mały seler
- por
- sól
- pieprz świeżo mielony
- lubczyk świeży lub suszony
- 2 ziela angielskie
- natka pietruszki (pęczek)
- 1l wody
Krewetki i rybę (jeśli mrożone) odmrozić. Krewetki obrać z pancerzyków, wyciągnąć jelito. Dorsza lub inną rybę obrać z ewentualnych ości i pokroić na małe kawałki.
Wywar: warzywa obrać, zalać wodą, dodać zioła i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu ok 1,5h. Powinien zmniejszyć objętość o 1/3. Gotowy bulion odcedzić z warzyw.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, podsmażyć cebule i czosnek aż się wszystko zeszkli. Dodać puszkę pomidorów. Smażyć ok 3 minut. Następnie wlać bulion, dodać sól, pieprz, bazylię, paprykę słodką i ostrą. Gotować ok 10 minut. Zupę zmiksować na gładki krem. Ponownie wstawić na piec, dodać do niej dorsza i krewetki. Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Na 2 minuty przed kocem dodać paski kaktusa. Jest pikantny wiec delikatnie zaostrzy smak zupy. Zupę na koniec można doprawić delikatnie sokiem z cytryny, posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz