Domowa przyprawa kajeńska
Przyprawa kajeńska to element kuchni cajun, występującej w Luizjanie w USA. To kuchnia oparta głównie na rybach, owocach morza, wieprzowinie, daniach prostych, chłopskich, bardzo mocno przyprawione ostrą papryką, chili, pieprzem kajeńskim, tabasco. Jedną z przypraw charakterystycznych dla tego regionu jest przyprawa cajun czyli kajeńska. Można ją bardzo łatwo wykonać w domu, bo większość składników każdy z nas ma w swojej kuchni. to idealna przyprawa do kurczaka, czerwonych mięs, warzyw, grilla. Polecam.
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 1 łyżka papryki wędzonej czerwonej
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżka chilli
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, wsypać do słoiczka i szczelnie zamknąć.
dla mnie bomba, zrobię i zamarynuje w niej karkówkę. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńciekawa jestem efektu. pozdrawiam.
Usuń