Papryka marynowana
Marynujemy. Dzisiaj w roli głównej papryka w swojej klasycznej odsłonie czyli papryka marynowana. Niezastąpiona na każdym stole podczas spotkań, przyjęć, imprez. Warto zrobić sobie na zimę kilka słoiczków i korzystać gdy tylko mamy ochotę. Prosty przepis, proste wykonanie. Zapraszam.
Papryka marynowana
- 2 kg papryki
- 2 duże cebule
- główka czosnku
- po 3 ziarna ziela angielskiego na słoik
- po 3 ziarna pieprzu ziarnistego
- po 1 liściu laurowym na słoik
- po 1/2 łyżeczki gorczycy
- po łyżce oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego na słoik
zalewa:
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
Składniki zalewy włożyć do garnka, całość zagotować. Po zagotowaniu odstawić, aby zalewa lekko ostygła.
Papryki umyć, wyczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na paski szerokości 2-3 cm. Cebule pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Na dno słoików wrzucić gorczycę, ziele angielskie, pieprz, 2-3 pasterki czosnku (może być cały ząbek), liść laurowy, kilka piórek cebuli. Paprykę ściśle włożyć do starannie umytych i wyparzonych słoików. Wlać zalewę oraz łyżkę oliwy lub oleju. Wytrzeć brzegi słoiczków i zakręcić suchymi, czystymi zakrętkami. Włożyć do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować je 10 min od momentu zagotowania się wody, jeśli są to słoiki do 350 ml. Większe pasteryzować 15-20 min. Po zakończeniu pasteryzacji, wyciągnąć słoiki na blat, na ściereczkę, odwracając je do góry nogami (zakrętkami na dół). Zostawić do ostygnięcia.
Witam, czy będzie post na temat marynowania cukinii?
OdpowiedzUsuńsamo jako takiej cukinii marynowanej nie przewiduje, w zakładce przetwory są sałatki z cukinii marynowane. jeśli mi sie uda będą jeszcze 2 wpisy na cukinie sałatkową.
UsuńOd wielu lat robiłam paprykę z własnego przepisu, w tym roku spróbowałam Twojego i od tej pory będę korzystała jedynie z Twojego, doskonałe proporcje!
OdpowiedzUsuńciesze się niezmiernie. pozdrawiam.
UsuńDzięki za przepis. Zamarynowałam paprykę pierwszy raz ! Udało się.
OdpowiedzUsuńsuper, milo mi, mam nadzieje że będzie smakować. pozdrawiam.
UsuńŚwietny przepis! Moje papryczki są właśnie w trakcie pasteryzacji! Nie mogę się doczekać efektów
OdpowiedzUsuńDziękuje i mam nadzieję że będą smakowały. pozdrawiam.
Usuńoho! rewelacyjny przepis! Zabieram się za marynowanie :)
OdpowiedzUsuńjesienią najlepsza do marynowania.
UsuńA później w zimie można korzystać do woli - oj smakuje taka papryczka!
OdpowiedzUsuńZimą jest najlepsza. Lato zamknięte w słoiku.
Usuń