Pomidorowa sałatka z ogórków
Skończyliście już marynowanie ogórków? Jeśli nie to polecam zrobić jeszcze jedną pyszną sałatkę. To ogórki w marynacie pomidorowej. Pyszne, o wyraźnym smaku, idealne. Tak kto ma jeszcze czas to szybciutko do warzywniaka bo małe ogóreczki nadal są w sprzedaży i robimy sałatkę do naszych zimowych zapasów.
Pomidorowa sałatka z ogórków
- 3 kg ogórków
- 1/2 kg cebuli (pokrojonej w kostkę)
- 2 łyżki soli
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanka cukru
- słoiczek przecieru pomidorowego (200 g)
- łyżka ziół prowansalskich
Ogórki umyć, pokroić w cienkie plasterki. Cebule dodać do ogórków. Warzywa wymieszać z solą i odstawić na 2 godziny. Do garnka dodać ocet, olej, cukier, przecier pomidorowy i zioła prowansalskie. Zagotować. Zalewę wlać do ogórków, wymieszać. Sałatkę włożyć do czystych, wyparzonych słoików. Wytrzeć brzegi słoiczków i zakręcić suchymi, czystymi zakrętkami. Włożyć do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować je 10 min od momentu zagotowania się wody, jeśli są to słoiki do 350 ml. Większe pasteryzować 15-20 min. Po zakończeniu pasteryzacji, wyciągnąć słoiki na blat, na ściereczkę, odwracając je do góry nogami (zakrętkami na dół). Zostawić do ostygnięcia.
świetnie wygląda , pewnie zrobię kilka słoiczków.
OdpowiedzUsuńwarto zrobić, na zimę idealne. pozdrawiam.
UsuńA co z cebulą? Dodaje ją Pani do zalewy? Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńogórki powinny byc wymieszane z cebula. juz poprawiam przepis. gdzieś mi to umknęło.
UsuńDziękuję. Zmodyfikowalam nieco Pani przepis i zrobiłam wersję z cebulą w piórka;)
Usuń