Sponge cake i angielski bałagan
Sponge cake to najprostsze angielskie ciasto, biszkopt najczęściej przełożony kremem. Anglicy uwielbiają szybkość i prostotę w kuchni, my za to biszkopty uwielbiamy przekładać mnóstwem warstw tworząc wielowarstwowe, bajeczne ciasta, torty, pracochłonne i mega kaloryczne. Ja też lubię robić ciasta, które nie wymagają spędzenia całego dnia w kuchni, setki składników i nakładania warstwy po warstwie. Dlatego przygotowałam to ciasto, angielski sponge cake z angielskim bałaganem. To połączenia ciasta i deseru na bazie bezy. Wcześniej miałam upiec pavlova, ale z jakiegoś powodu całkowicie mi ona nie wyszła, dlatego pokruszyłam bezę i użyłam jej do tego ciasta. I tak mamy kolejną angielską klasykę. I pięknie się prezentuje, prawda?
Sponge cake i angielski bałagan
ciasto:
- 200 g cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 200 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
beziki:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
przełożenie:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce sezonowe
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C grzałki góra dół. Formę do pieczenia (u mnie tortownica 22 cm) wyłożyć dno papierem do pieczenia. W dużej misce ubić wszystkie masło na puch, następnie dodawać po jednym jajku i mleko cały czas ubijając. Mąkę z proszkiem przesiać. Wmieszać do ciasta mieszając drewnianą łyżką. Gotowe gładkie, jednolite ciasto wlać do foremki, wygładzić powierzchnię za pomocą szpachelki lub łyżki. Wstawić do piekarnika na około 50-60 minut, aż się zarumieni i a wsadzona wykałaczka wyjdzie sucha. Wyjąć odstawić na bok i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić na 3 równe części.
Beziki: Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Muszą być naprawdę sztywne. Dodać sok z cytryny, ubić. Następnie dodawać cukier po jednej łyżce w odstępach 30 sekundowych, cały czas ubijając. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masę włożyć do rękawa z okrągłą końcówką i wyciskać na blachę małe beziki. Zostawiać między nimi nieduże odstępy, bo trochę jednak urosną podczas pieczenia. Piec około 35-40 minut w nagrzanym do 140ºC w uchylonym piekarniku (ja wtykam w drzwiczki drewnianą łyżkę). Wystudzone beziki wyjąć, połamać.
Krem: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, wymieszać.
Złożenie: Na paterze ułożyć dolny biszkopt, na nim 1/3 porcji śmietany, na to owoce i pokruszone beziki. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć kolejną porcję śmietany, owoce, beziki. Przykryć trzecim biszkoptem i ostatnią warstwą śmietany, udekorować owocami i bezikami. Wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego.
Ale cudo! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje. pozdrawiam.
UsuńMam smaka na takie cudo! Zafunduję sobie na koniec diety :)
OdpowiedzUsuńna koniec diety, super pomysł :)
Usuńcudowny torcik , bardzo mi sie podoba. chętnie taki zrobię.
OdpowiedzUsuńpolecam, wcale nie jest trudny a do tego pyszny.
Usuń