Zupa pomidorowa rybna z chorizo
Ostatnio rozsmakowaliśmy się w zupie pomidorowej rybnej, którą zresztą niedawno wam pokazałam. Dzisiaj kolejna wersja tej zupy, ale bardziej na bogato. Dodałam do niej tym razem oprócz kaktusa, kukurydze i kiełbasę chorizo. Powiem wam że dorsz kocha takie wyraźne paprykowe wędliny i z chorizo w jednej zupie komponuje się świetnie. Polecam takie połączenia i eksperymenty.
Zupa pomidorowa rybna z chorizo
- 500 g filetów z dorsza (albo innej białej morskiej ryby)
- 750 ml bulionu rybnego lub warzywnego lub drobiowego
- 100 g kiełbasy chorizo
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka (400 g) pomidorów krojonych
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chilli
- łyżeczka bazylii suszonej lub 2-3 listki świeżej
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 100 g marynowanego kaktusa
wywar:
- porcja indycza (skrzydło, szyja)
- 2 marchewki
- pietruszka
- mały seler
- por
- sól
- pieprz świeżo mielony
- lubczyk świeży lub suszony
- 2 ziela angielskie
- natka pietruszki (pęczek)
- 1l wody
Rybę (jeśli mrożone) odmrozić. Dorsza lub inną rybę obrać z ewentualnych ości i pokroić na małe kawałki.
Wywar: mięso, warzywa obrać, zalać wodą, dodać zioła i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu ok 1,5h. Powinien zmniejszyć objętość o 1/3. Gotowy bulion odcedzić z warzyw.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, podsmażyć cebule i czosnek aż się wszystko zeszkli. Dodać puszkę pomidorów. Smażyć ok 3 minut. Następnie wlać bulion, dodać sól, pieprz, bazylię, paprykę słodką i ostrą. Gotować ok 10 minut. Zupę zmiksować na gładki krem. Ponownie wstawić na piec, dodać do niej dorsza. Gotować na małym ogniu ok 10 minut.
Kiełbasę chorizo pokroić na plasterki, włożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i zrumienić ją wytapiając paprykowy tłuszcz. Pod koniec gotowania tak na 2 minuty przed włożyć odcedzoną kukurydze, chrupiące kawałki chorizo (można razem z paprykowym tłuszczem) i kawałki kaktusa.
Kiełbasę chorizo pokroić na plasterki, włożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i zrumienić ją wytapiając paprykowy tłuszcz. Pod koniec gotowania tak na 2 minuty przed włożyć odcedzoną kukurydze, chrupiące kawałki chorizo (można razem z paprykowym tłuszczem) i kawałki kaktusa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz