Chleb niemiecki dyniowy
Z okazji dzisiejszego dnia - Akcji World Bread Day 2016 czyli Światowego Dnia Chleba i jego 10 edycji postanowiłam upiec bardzo popularny w Niemczech chlebek dyniowy, czyli Kürbiskernbrot. Prosty, pyszny chleb z dużą ilością pestek dyni. A że jednocześnie trwa sezon na dynię jest to idealny przepis na jej wykorzystanie. Zapraszam.
- 25 g nasion dyni
- 175 ml wody
- 50 g płatki żytnich
- 10 g drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 125 ml wody
- 200 g mąki pszennej (typ 550)
- 50 g mąki żytniej (typ 1150)
- 10 g soli
- 25 g pestek dyni do posypania
- 50 g sera gouda świeżo tartego
Rozgrzewamy piekarnik do 180° C (grzałka góra dół). Nasiona dyni rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 5 minut. W międzyczasie zagotowujemy wodę. W misce mieszamy podpieczone nasiona dyni i płatki żytnie. Zalewamy 175 ml wrzącej wodą, zostawiamy na 2 godz. aż napęcznieją i wchłoną całą wodę.
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody. Dodajemy obie mąki i sól. Mieszamy mikserem przez 2 min. Dodajemy napęczniałe ziarna ziarna, mieszamy i zagniatamy ciasto przez około 6-8 min ręcznie lub mikserem z uchwytem haka na wolnych obrotach przez 4 min.
Ciasto wkładamy do miski posypanej mąką. Wierzch ciasta również posypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 min. w temperaturze pokojowej, by podwoiło swoją objętość.
Ciasto przekładamy na omączony blat i formułujemy podłużny bochenek chleba. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch chleba smarujemy najlepiej za pomocą pędzelka odrobiną wody, posypujemy pestkami dyni i startym serem. Odstawiamy na 30 min., by ponownie ciasto podrosło.
Nagrzewamy piekarnik do 200° C (grzałka góra dół). Na dno piekarnika wstawiamy miskę z wodą. Włożyć blaszkę z chlebem, zmniejszyć temperaturę do 190° C i piec około 45 minut. Jeśli wierzch się będzie zbytnio rumienił wystarczy przykryć go papierem do pieczenia.
Wspaniały chleb, aż mam ochotę spróbować!
OdpowiedzUsuńMiło świętować w takim gronie!
Pozdrawiam!
dziękuje, pozdrawiam.
Usuńpodoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńdzięki, pozdrawiam.
UsuńLooks delicious and I love Kürbiskerne! Dziękujemy za udział wem World Bread Day 2016!
OdpowiedzUsuńThanks :) Danke.
Usuń