Cytrynowy kurczak w niskiej temperaturze
Prosty i aromatyczny obiad. Kurczak pieczony w marynacie maślano- cytrynowej, z dodatkiem tymianku w niskiej temperaturze, dzięki czemu jest mega soczysty, kruchy i delikatny, a skórka chrupiąca. Rewelacyjny. Ale jest jeden minus... nie jest dla osób na diecie. Taki kurczak nie jest dietetyczny. Na szczęście...
Cytrynowy kurczak w niskiej temperaturze
- 1,5 kg cały kurczak
- 1/2 kostki masła
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 cytryny
- świeży tymianek
Przygotowanie kurczaka zacząć od umycia go, osuszenia, natarcia solą i pieprzem. Pod skórę kurczaka na piersiach wsunąć kawałki masła, rozsmarować. Następnie w garnuszku rozpuścić masło, dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sok z jednej cytryny i otarty tymianek. Marynatą posmarować kurczaka od środka i z zewnątrz. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed pieczeniem do środka kurczaka włożyć gałązki tymianku i umytą cytrynę, pokrojoną na ćwiartki. Otwór zaszyć lub spiąć wykałaczką. Wierzch kurczaka skropić cytryną, ułożyć na nim plasterki z 2 ząbków czosnku, posypać tymiankiem, przykryć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego do 120 st. C (górna i dolna grzałka) piekarnika na ok 1 godz. Następnie odsłonić go i piec dalej 1h i 20 min. W trakcie pieczenia polewać wytopionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz