Rzymska sałata z piersią kurczaka
Ile wam z reguły zajmuje przygotowanie kolacji i nie mówię tu o kanapkach? Bo ja wczoraj zrobiłam sobie kolację ekspresową, całość zajęła mi dosłownie 10 minut. I co i było pysznie. Do tego klasycznie, prosto, zdrowo i kolorowo. Można? Można. Polecam te sałatę.
Rzymska sałata z piersią kurczaka
- 2 piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- czosnek
- łyżka oleju rzepakowego
- sałata rzymska
- pomidory koktajlowe
- grzanki
- 1/3 lub 1/2 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek lub oleju
- 1/2 łyżki musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/2 łyżki octu winnego
- świeżo zmielony pieprz
Piersi zamarynować w soli, pieprzu i czosnku. Następnie rozgrzać grill lub patelnię najlepiej grillową i na oleju usmażyć piersi. Mają być w środku soczyste. Mięso pokroić na plasterki. Składniki sosu wymieszać ze sobą.
Na talerzu ułożyć liście sałaty rzymskiej, piersi, pomidorki koktajlowe, polać wszystko sosem, posypać wszystko grzankami. Gotowe.
Wygląda bardzo apetycznie, ciekawe jak smakuje, w sumie i tak zależy od jakości składników :)
OdpowiedzUsuńoj toi to bardzo. im lepszej jakości tym lepszy smak.
UsuńDla mnie super i wpusuje się pięknie w dietę bezcukrową, bezglutnową
OdpowiedzUsuńo tak idealne danie w diecie.
Usuń