Zapiekanka z makaronu, indyka z sosem enchilada
Dzisiaj w dniu 25 października jak co roku przypada Światowy Dzień Makaronu. Czy i wy go obchodzicie i gotujecie pyszny makaron, taki którego jeszcze nie jadła wasza rodzina? Ja własnie przygotowałam takie danie, to zapiekanka z makaronu łazanki z indykiem i z sosem enchilada. Dlaczego taka nazwa? Bo wykorzystałam przepis z zupy, którą wam pokazałam kilka dni. Wykorzystując dokładnie te same składanki przygotowałam całkiem nowe danie, tym razem główne danie obiadowe. Użyłam makaronu łazanki Lubella Classic, by pokazać że i on się sprawdza w zapiekankach. Można użyć płatów lazanii, jeśli macie, zresztą każdy makaron tutaj będzie dobry. Polecam do eksperymentowania. Smacznego.
Zapiekanka z makaronu, indyka z sosem enchilada
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- posiekana papryczka chilli
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki papryki czerwonej
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki kuminu
- 150 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
- 2 szklanki makaronu łazanki Lubella
- 300 g indyka ugotowanego lub upieczonego
- 1/2 puszki biały fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 szklanki startego sera np gouda
- awokado
Mięso z indyka (u mnie gotowane z rosołu) porwać na kawałki. Makaron łazanki ugotować al dente w osolonej wodzie, wystarczy 7 minut. Odcedzić. Połowę wyłożyć na dno naczynia, w którym będziemy robić zapiekankę.
Chilli drobno posiekać. Cebule i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć cebule z czosnkiem. Odłożyć na bok. Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać mąkę, mieszać trzepaczką aż się połączą. Stopniowo wlewać bulion, cały czas mieszając. Gotować przez 2 minuty. Następnie dodać cebule, czosnek, chilli, paprykę słodką, oregano, kumin i kminek. Wszystko wymieszać. Wlać jogurt grecki lub śmietanę, mieszać aż się wszystko połączy i sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia.
Połowę sosu wylać na makaron w naczyniu. Posypać indykiem, następnie wyłożyć fasolę, kukurydzę i połowę tartego sera. Przykryć resztą makaronu łazanki, polać pozostałym sosem. Całość posypać dokładnie serem.
Naczynie przykryć folią aluminiową. Piec w 180 st. przez 20 minut. Następnie usunąć folię aluminiową i piec przez 8-10 minut, aż ser się stopi. Wyjąć z piekarnika i ułożyć plasterki awokado. Podawać gorącą.
Indyk w takiej odsłonie? Hmm... Muszę wypróbować bo wygląda naprawdę smacznie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńkoniecznie bo jest smaczne.
UsuńFajnie wygląda i pewnie pysznie smakuje sądząc po składnikach.
OdpowiedzUsuńbo taka jest, pozdrawiam.
UsuńUu sama pychota!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję.
Usuń