Zapiekanka z makaronu, indyka z sosem enchilada

Dzisiaj w dniu 25 października jak co roku przypada Światowy Dzień Makaronu. Czy i wy go obchodzicie i gotujecie pyszny makaron, taki którego jeszcze nie jadła wasza rodzina? Ja własnie przygotowałam takie danie, to zapiekanka z makaronu łazanki z indykiem i z sosem enchilada. Dlaczego taka nazwa? Bo wykorzystałam przepis z zupy, którą wam pokazałam kilka dni. Wykorzystując dokładnie te same składanki przygotowałam całkiem nowe danie, tym razem główne danie obiadowe. Użyłam makaronu łazanki Lubella Classic, by pokazać że i on się sprawdza w zapiekankach. Można użyć płatów lazanii, jeśli macie, zresztą każdy makaron tutaj będzie dobry. Polecam do eksperymentowania. Smacznego.


zapiekanka, obiad, makaron, lazanki, enchilada, bernika , kulinarny pamietnik

Zapiekanka z makaronu, indyka z sosem enchilada
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • posiekana papryczka chilli
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki papryki czerwonej
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 150 ml jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki makaronu łazanki Lubella
  • 300 g indyka ugotowanego lub upieczonego
  • 1/2 puszki biały fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 szklanki startego sera np gouda
  • awokado


Mięso z indyka (u mnie gotowane z rosołu) porwać na kawałki. Makaron łazanki ugotować al dente w osolonej wodzie, wystarczy 7 minut. Odcedzić. Połowę wyłożyć na dno naczynia, w którym będziemy robić zapiekankę.
Chilli drobno posiekać. Cebule i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć cebule z czosnkiem. Odłożyć na bok. Na patelni rozgrzać resztę masła, dodać mąkę, mieszać trzepaczką aż się połączą. Stopniowo wlewać bulion, cały czas mieszając. Gotować przez 2 minuty. Następnie dodać cebule, czosnek, chilli, paprykę słodką, oregano, kumin i kminek. Wszystko wymieszać. Wlać jogurt grecki lub śmietanę, mieszać się wszystko połączy i sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia. 
Połowę sosu wylać na makaron w naczyniu. Posypać indykiem, następnie wyłożyć fasolę, kukurydzę i połowę tartego sera. Przykryć resztą makaronu łazanki, polać pozostałym sosem. Całość posypać dokładnie serem.  
Naczynie przykryć folią aluminiową. Piec w 180 st. przez 20 minut. Następnie usunąć folię aluminiową i piec przez 8-10 minut, aż ser się stopi. Wyjąć z piekarnika i ułożyć plasterki awokado. Podawać gorącą.

zapiekanka, obiad, makaron, lazanki, enchilada, bernika , kulinarny pamietnik

zapiekanka, obiad, makaron, lazanki, enchilada, bernika , kulinarny pamietnik

6 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger