Ciasto kukułka
Nie przepadam za robieniem ciast warstwowych, o wiele bardziej wolę robić proste, szybkie i nieskomplikowane ciasta jednowarstwowe, czyli wszystko wymieszać, coś tam ciepnąć do środka i tyle. Tym razem jednak z okazji swoich urodzin (miesiąc temu) postanowiłam zaszaleć i do pracy przygotowałam takie oto ciacho - kukułkę. Jest to wypadkowa kilku przepisów z netu i powiem wam że wcale nie było takie trudne, takie pracochłonne jak myślałam, a do tego okazało się przepyszne. Zapraszam.
Ciasto kukułka
biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- ¼ szklanki oleju
krem kukułkowy:
- 1 duży budyń śmietankowy z cukrem (ok 65 g)
- 500 ml mleka
- 250 g cukierków kukułek
- 150 g miękkiego masła
masa śmietankowa:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 200 g podłużnych biszkoptów
poncz kawowo-alkoholowy:
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka wody
- 50 ml wódki (lub 3 łyżki spirytusu)
- 1 łyżka cukru
polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, a na koniec wlać olej. Mąkę i kakao przesiać razem i delikatnie połączyć z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach mniej więcej 20x36 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190C (bez termoobiegu - górna i dolna grzałka) przez 30-35 min. Wyjąć i wystudzić.
Krem kukułkowy: 250 ml mleka wlać do garnka, wsypać kukułki i na wolnym ogniu ugotować, mieszając aż kukułki całkowicie się rozpuszczą. Pozostałą część mleka wlać do kubka, wsypać budyń i wymieszać składniki. Do gotującego się mleka kukułkowego wlać pozostałą część mleka z budyniem i mieszć aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i partiami dodawać budyń. Ubijać tak długo aż powstanie jednolity krem. Odstawić go na 30 minut do lodówki.
Krem śmietanowy: Żelatynę zalać połową szklanki wrzącej wody. Zostawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Odstawić na 15-30 minut do lodówki.
Poncz kawowo-alkoholowy: Kawę zalać szklanką gotowanej wody. Dodać łyżkę cukru, wymieszać z wódką lub spirytusem.
Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę podgrzać na garnuszku z wodą (w tzw kąpieli wodnej), dodać masło i połamaną gorzką czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Oddzielnie (najlepiej w kąpieli wodnej) stopić białą czekoladę.
Wykonanie: Zimny biszkopt przekroić na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich położyć na dnie blaszki i nasączyć 1/4 ponczu kawowo-alkoholowego. Wyłożyć krem kukułkowy, rozsmarować równo i posypać czekoladą startą na tarce. Wstawić na 30 minut do lodówki. Biszkopty zanurzać na 2-3 sekundy w ponczu i układać jeden przy drugim na tartej czekoladzie. Wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać, posypać startą czekoladą, wstawić na 15-30 minut do lodówki. Położyć drugi blat biszkoptu. Nasączyć go pozostałym ponczem i posmarować polewą z gorzkiej czekolady. Białą czekoladą zrobić na wierzchu podłużne paski, wykałaczką stworzyć wzór. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
bardzo fajne ciasto! ja takie lubię ;) ale też ostatnio coraz rzadziej chce mi się takie robić
OdpowiedzUsuńja tez rzadko, ale fajnie jak zrobię, wyjdzie i smakuje.
UsuńAle apetyczne ciacho, musi być pyszne)))
OdpowiedzUsuńjest pyszne, zapewniam. pozdrawiam.
UsuńMam tak samo, jeżeli chodzi o warstwowe ciacha. Ale jak ktoś zrobi, to chętnie kawałek zjem. Kukułki chyba jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńhaha no to mamy podobnie. kukułka jest pyszna.
UsuńWitam :) W przepisie jest 1 duży budyń , tzn. ile ma mieć gram bo przeważnie są 40 gramowe na 0,5 l mleka , czy o taki chodzi czy większy ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńo większy czyli te które mają np 65 g albo nazywają się rodzinne.
UsuńDziękuję za odpowiedź :)Chciałam jeszcze zapytać czy ilość mleka do kremu kukułkowego jest dobrze podana ? nie powinno być 500 ml? ;)
Usuńoczywiście, dziękuję za zwrócenie uwagi już poprawiam błąd.
Usuń