Ciasto kukułka

Nie przepadam za robieniem ciast warstwowych, o wiele bardziej wolę robić proste, szybkie i nieskomplikowane ciasta jednowarstwowe, czyli wszystko wymieszać, coś tam ciepnąć do środka i tyle. Tym razem jednak z okazji swoich urodzin (miesiąc temu) postanowiłam zaszaleć i do pracy przygotowałam takie oto ciacho - kukułkę. Jest to wypadkowa kilku przepisów z netu i powiem wam że wcale nie było takie trudne, takie pracochłonne jak myślałam, a do tego okazało się przepyszne. Zapraszam.


ciasto, kukulka, deser, pieczemy, urodziny, bernika, kulinarny pamietnik, wypiek


Ciasto kukułka

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • ¼ szklanki oleju
krem kukułkowy:
  • 1 duży budyń śmietankowy z cukrem (ok 65 g)
  • 500 ml mleka 
  • 250 g cukierków kukułek
  • 150 g miękkiego masła
masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g podłużnych biszkoptów
poncz kawowo-alkoholowy:
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka wody
  • 50 ml wódki (lub 3 łyżki spirytusu)
  • 1 łyżka cukru
polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, a na koniec wlać olej. Mąkę i kakao przesiać razem i delikatnie połączyć z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach mniej więcej 20x36 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190C (bez termoobiegu - górna i dolna grzałka) przez 30-35 min. Wyjąć i wystudzić.

Krem kukułkowy: 250 ml mleka wlać do garnka, wsypać kukułki i na wolnym ogniu ugotować, mieszając aż kukułki całkowicie się rozpuszczą. Pozostałą część mleka wlać do kubka, wsypać budyń i wymieszać składniki. Do gotującego się mleka kukułkowego wlać pozostałą część mleka z budyniem i mieszć aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i partiami dodawać budyń. Ubijać tak długo powstanie jednolity krem. Odstawić go na 30 minut do lodówki.

Krem śmietanowy: Żelatynę zalać połową szklanki wrzącej wody. Zostawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Odstawić na 15-30 minut do lodówki.

Poncz kawowo-alkoholowy: Kawę zalać szklanką gotowanej wody. Dodać łyżkę cukru, wymieszać z wódką lub spirytusem.

Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę podgrzać na garnuszku z wodą (w tzw kąpieli wodnej), dodać masło i połamaną gorzką czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Oddzielnie (najlepiej w kąpieli wodnej) stopić białą czekoladę.

Wykonanie: Zimny biszkopt przekroić na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich położyć na dnie blaszki i nasączyć 1/4 ponczu kawowo-alkoholowego. Wyłożyć krem kukułkowy, rozsmarować równo i posypać czekoladą startą na tarce. Wstawić na 30 minut do lodówki. Biszkopty zanurzać na 2-3 sekundy w ponczu i układać jeden przy drugim na tartej czekoladzie. Wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać, posypać startą czekoladą, wstawić na 15-30 minut do lodówki. Położyć drugi blat biszkoptu. Nasączyć go pozostałym ponczem i posmarować polewą z gorzkiej czekolady. Białą czekoladą zrobić na wierzchu podłużne paski, wykałaczką stworzyć wzór. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

ciasto, kukulka, deser, pieczemy, urodziny, bernika, kulinarny pamietnik, wypiek

ciasto, kukulka, deser, pieczemy, urodziny, bernika, kulinarny pamietnik, wypiek

ciasto, kukulka, deser, pieczemy, urodziny, bernika, kulinarny pamietnik, wypiek

10 komentarzy:

  1. bardzo fajne ciasto! ja takie lubię ;) ale też ostatnio coraz rzadziej chce mi się takie robić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez rzadko, ale fajnie jak zrobię, wyjdzie i smakuje.

      Usuń
  2. Ale apetyczne ciacho, musi być pyszne)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam tak samo, jeżeli chodzi o warstwowe ciacha. Ale jak ktoś zrobi, to chętnie kawałek zjem. Kukułki chyba jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :) W przepisie jest 1 duży budyń , tzn. ile ma mieć gram bo przeważnie są 40 gramowe na 0,5 l mleka , czy o taki chodzi czy większy ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o większy czyli te które mają np 65 g albo nazywają się rodzinne.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)Chciałam jeszcze zapytać czy ilość mleka do kremu kukułkowego jest dobrze podana ? nie powinno być 500 ml? ;)

      Usuń
    3. oczywiście, dziękuję za zwrócenie uwagi już poprawiam błąd.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger