Curry szpinakowe z masłem orzechowym
Szpinak, indyk, masło orzechowe to wszystko w pysznym, pełnym smaków i aromatów curry. Właściwie potrzebne składniki zazwyczaj ma się w domu, więc nie powinniście mieć problemów z ich skompletowaniem. A taki obiad nie dość że rozgrzewa, to jesienią wprowadza w letni nastrój, zabierze Was na wędrówkę w egzotyczne kraje. Polecam. Szybko, pysznie.
Curry szpinakowe z masłem orzechowym
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżeczka curry w proszku
- ½ łyżeczki kuminu
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- kawałek ok 2 cm posiekanego świeżego imbiru
- 2 kulki mrożonego szpinaku (ok 50g)
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- łyżka posiekanej trawy cytrynowej
- łyżeczka poszatkowanych liści kaffir
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 2 łyżki masła orzechowego
- garść orzeszków ziemnych
- 2 łyżki ziaren sezamu
- ½ limonki
W misce wymieszać mięso z indyka, przyprawę curry, imbir, kumin, czosnek w proszku. Z masy uformować małe klopsiki. Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy. Cebule drobno posiekać i razem z czosnkiem i imbirem dodać na patelnie. Smażyć aż się delikatnie zrumieni.
Wlać mleko kokosowe, dodać pastę curry, trawę cytrynową, sos rybny, listki kaffir i szpinak. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez 5 minut, aż pasta curry jest całkowicie się wymiesza się z sosem, a szpinak rozpuści. Do sosu włożyć masło orzechowe i mieszać tak długo aż się rozpuści. Następnie włożyć klopsiki, przykryć patelnię i gotować przez kolejne 5 minut na wolnym ogniu. Doprawić sokiem z limonki. Na osobnej, suchej patelni podprażyć orzeszki i sezam. Posypać nimi curry. Curry podać gorące najlepiej z dzikim ryżem.
Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuń