Cynamonki dyniowe
Za oknem kapryśna jesień. Raz zimno, raz ciepło, raz jest mróz, raz plucha. Co zrobić by tę jesień polubić, by ją chociaż trochę osłodzić? Może warto upiec sobie na pocieszeni pachnące drożdżówki? Mi jesień kojarzy się nieodłącznie z zapachem cynamonu i dynią, dlatego postanowiłam połączyć te smaki i upiec cynamonki z mąki tortowej Lubelli, do środka których dodałam puree z dyni. I co powiecie na takie połączenie? Czy takie bułeczki nie spowodują, że polubimy naszą polską, kapryśną jesień?
Cynamonki dyniowe
ciasto:
- 250 g mąki tortowej Lubella
- 12 g drożdży
- 125 ml mleka
- 30 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
nadzienie:
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 60 g miękkiego masła
- 25 g cukru białego
- 25 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- cukier brązowy
- cukier puder
puree z dyni:
- 1 kg dyni
- 4 łyżki cukru
Przygotować puree: dynię zetrzeć na tarce i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec gdy już odpowiednio gęsta dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wyszły mi 2 szklanki puree.
Mleko podgrzać, ale nie może być gorące. Drożdże wkruszyć do miski z ciepłym mlekiem. Wymieszać, dodać szczyptę cukru i odstawić na 5-10 minut żeby drożdże ruszyły. Dodać roztopione masło, cukier, kardamon, cynamon, sól i mąkę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie, elastyczne i nie będzie kleić się do rąk i miski (w razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut, aż ciasto podwoi objętość. Po wyrośnięciu wyjąć ciasto na omączony blat i delikatnie zagnieść, a potem rozwałkować na prostokąt.
Przygotować nadzienie, czyli masło wymieszać z puree z dyni, cynamonem, z cukrem białym i brązowym.
Na cieście rozsmarować nadzienie, wzdłuż dłuższego boku pozostawiając margines ok 2 cm, który należy posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto dokładnie zwinąć rulon zaczynając od dłuższego boku. Rulon pokroić na 2-3 cm kawałki. Powinno wyjść około 10-12 bułeczek.
Bułeczki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, bo jeszcze urosną. Każdą cynamonkę delikatnie przygnieść, rozpłaszczając, by wyszedł kształt ślimaka. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 250 st.C.
Wyrośnięte drożdżówki posmarować jajkiem i posypać brązowym cukrem. Bułeczki wstawić do piekarnika. Piec przez 7-10 minut, aż będą złociste. Gorące wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia. Gdy ostygną można posypać cukrem pudrem.
zrobiłam kilka dni temu, wyszły przepyszne, dziekuję za przepis.
OdpowiedzUsuń