Jaglane kokosowo-bananowe pancakes
Wiem, że dzisiaj jest 11 listopada, święto rogali Marcińskich i gęsiny, ale tak się składa że ani rogali dzisiaj nie robię, a gęsiny tyle już na blogu jest że nic nowego na dzisiaj nie wymyślałam. My jemy na obiad gąskę pieczoną tradycyjnie. Dlatego postanowiłam pokazać zdrowe śniadanie, które an dzisiejszy dzień zaserwowałam córce, czyli jaglane, bananowe placuszki. Użyłam do nich kaszy jaglanej firmy Lestello. Dodałam banany, mleczko kokosowe. Wyszło bez glutenu, lekko, zdrowo i pysznie.
Jaglane kokosowo-bananowe pancakes
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej Lestello (po ugotowaniu ma być szklanka)
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- banan
- 2 łyżki cukru kokosowego (palmowego, brązowego)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki bezglutenowej
- 1 łyżka mleczka kokosowego w proszku (jeśli nie macie to nie musi być)
- jajko
- 1 łyżeczka sody
dodatkowo:
- jogurt (u mnie bez laktozy)
- maliny lub inne owoce
- olej kokosowy
Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukać kilkukrotnie w wodzie, aż woda będzie zupełnie czysta. Dokładnie odcedzić przełożyć do garnuszka, wlać mleko i gotować na niewielkim ogniu przez 10 minut. Gdy kasza wchłonie mleko, dodać mleczko kokosowe, wymieszać.
Następnie dodać pokrojonego w kawałki banana, rozdrobnić całość blenderem na jednolitą masę. Dodać jajko, mąkę, sodę, cukier, dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać trochę oleju kokosowego. Łyżką nakładać porcję ciasta tworząc małe placuszki. Smażyć po kilka minut z obu stron. Wyjąć i położyć na ręczniku papierowym.
Jogurt wymieszać z malinami lub innymi owocami. Polać placuszki, posypać cukrem pudrem lub mleczkiem koksowym w proszku.
wszystko co lubię, chętnie zrobię na nasze niedzielne śniadanie.
OdpowiedzUsuńpolecam, są pyszne. pozdrawiam.
UsuńMoże ten przepis w końcu przekona mojego męża do kaszy jaglanej :P
OdpowiedzUsuńciekawe czy się da przekonać. polecam.
UsuńAleż to fantastycznie wygląda! Słodko, jednocześnie zdrowo a przy tym tak kolorowo :)
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
Usuń