Kasza jęczmienna w cydrze z kapustą kiszoną
Kasza zdecydowanie jest u nas zbyt rzadko, ale jak już jest to w naszej ulubionej formie, czyli duszona w cydrze. Cydr nadaje charakterystycznego, świeżego smaku, a z dodatkiem ostrych przypraw wychodzi całkiem fajne i niebanalne danie, idealny dodatek do mięs, albo jako samodzielny posiłek do pracy. Polecam.
Kasza jęczmienna w cydrze z kapustą kiszoną
- szklanka kaszy jęczmiennej
- kilka sztuk pieczarek
- ząbek czosnku
- cebula
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka tabasco lub szczypta mielonego chilli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki kminku mielonego
- 200 ml cydru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść kapusty kiszonej - ilość wg smaku (u mnie domowa)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Kasze jęczmienną ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu. Wyjąć i odstawić na durszlak żeby odciekła z nadmiaru wody. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, cebule, czosnek, pieczarki i razem chwile smażyć. Na patelnię dołożyć ugotowaną kaszę, wymieszać, dodać tymianek, kminek, sos sojowy i tabasco. Całość podlać cydrem, przykryć i dusić na wolnym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Kapustę odcedzić, pokroić, dodać do kaszy, wymieszać. Doprawić wszystko pieprzem, solą. Jeśli płyn wyparuje można podlać trochę wodą lub rosołem. Dusić razem kolejne 5 minut. Porcje wyłożyć na talerze.
Kaszy jęczmiennej z cydrem jeszcze nie próbowałam, więc mam chyba wyzwanie na kolejny obiad :D Ja zazwyczaj jadam kaszę na śniadanie, bo jak wrzucę kaszę do multicookera to mogę spokojnie się szykować do pracy, nie muszę co chwilę latać i to mieszać, nie przypala się.
OdpowiedzUsuńto tez prawda. takie urządzenia pomagają.
UsuńPychotka! ;)
OdpowiedzUsuńciesze się. pozdrawiam.
Usuń