Kasza jęczmienna w cydrze z kapustą kiszoną

Kasza zdecydowanie jest u nas zbyt rzadko, ale jak już jest to w naszej ulubionej formie, czyli duszona w cydrze. Cydr nadaje charakterystycznego, świeżego smaku, a z dodatkiem ostrych przypraw wychodzi całkiem fajne i niebanalne danie, idealny dodatek do mięs, albo jako samodzielny posiłek do pracy. Polecam.

kasza, jeczmienna, kasza jeczmienna, obiad, cydr, bernika, kaszotto, kulinarny pamietnik

Kasza jęczmienna w cydrze z kapustą kiszoną
  • szklanka kaszy jęczmiennej
  • kilka sztuk pieczarek
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka tabasco lub szczypta mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki kminku mielonego
  • 200 ml cydru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • garść kapusty kiszonej - ilość wg smaku (u mnie domowa)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz




Kasze jęczmienną ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu. Wyjąć i odstawić na durszlak żeby odciekła z nadmiaru wody. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.  Na patelni rozgrzać olej, cebule, czosnek, pieczarki i razem chwile smażyć. Na patelnię dołożyć ugotowaną kaszę, wymieszać, dodać tymianek, kminek, sos sojowy i tabasco. Całość podlać cydrem, przykryć i dusić na wolnym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Kapustę odcedzić, pokroić, dodać do kaszy, wymieszać. Doprawić wszystko pieprzem, solą. Jeśli płyn wyparuje można podlać trochę wodą lub rosołem. Dusić razem kolejne 5 minut. Porcje wyłożyć na talerze 

kasza, jeczmienna, kasza jeczmienna, obiad, cydr, bernika, kaszotto, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

  1. Kaszy jęczmiennej z cydrem jeszcze nie próbowałam, więc mam chyba wyzwanie na kolejny obiad :D Ja zazwyczaj jadam kaszę na śniadanie, bo jak wrzucę kaszę do multicookera to mogę spokojnie się szykować do pracy, nie muszę co chwilę latać i to mieszać, nie przypala się.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger