Kokosowe bułeczki

Te bułeczki są bombowe bo i bombowo rosną w piekarniku. Ich głównym składnikiem jest mleczko kokosowe, dzięki któremu są lekko słodkie, w środku przypominają nasze maślane bułeczki. Po upieczeniu z zewnątrz są chrupiące, potem wydają się, że są szybko twarde, ale po przekrojeniu w środku długo pozostają miękkie. Pasują zarówno do dodatków słodkich jak dżem czy nutella ale i wytrawnych jak wędliną. Są łatwe w przygotowaniu i na pewno Wam zasmakują.

bulki, pieczywo, sniadanie, mleczko kokosowe, house of asia, bernika, kulinarny pamietnik, chleb

Kokosowe bułeczki
  • puszka mleczka kokosowego 400 ml
  • około 100 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 20 g drożdży babuni tradycyjnych
  • 1100 kg mąki pszennej (typ 500 lub 650)
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła roztopionego
  • jajko roztrzepane
  • nasiona na gorę np sezam (u mnie biały i czarny)


Mleko kokosowe, mleko i miód podgrzać w garnuszku (tak do około 36-40 stopni), dodać drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na ok 20 min aż drożdże zaczną pracować.  
Do dużej miski lub misy miksera wsypać mąkę, sól. Dodać mleko z drożdżami i roztopione, przestudzone masło. Całość połączyć, zagnieść (można za pomocą miksera). Zagniatać około 10 min, następnie ciasto uformować w kule, odstawić do wyrośnięcia na 30 min w natłuszczonej misce przykryte ściereczką. 

bulki, pieczywo, sniadanie, mleczko kokosowe, house of asia, bernika, kulinarny pamietnik, chleb

Gdy wyrośnie ponownie zagnieść i znowu odstawić, aż wyrośnie. Wyjąć na omączony blat, zagnieść, podzielić na porcje uformować bułki. Z tej porcji wychodzi ok 20 sztuk po około 90 g. Położyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut, aż znowu podrosną. 

bulki, pieczywo, sniadanie, mleczko kokosowe, house of asia, bernika, kulinarny pamietnik, chleb

W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. C. Bułki po wyrośnięciu włożyć do piekarnika i piec około 25-30 min. 

bulki, pieczywo, sniadanie, mleczko kokosowe, house of asia, bernika, kulinarny pamietnik, chleb

Po upieczeniu wyjąć na kratkę żeby przestygły. Z zewnątrz mogą się wydawać twarde ale w środku są miękkie.

bulki, pieczywo, sniadanie, mleczko kokosowe, house of asia, bernika, kulinarny pamietnik, chleb

bulki, pieczywo, sniadanie, mleczko kokosowe, house of asia, bernika, kulinarny pamietnik, chleb

7 komentarzy:

  1. Kocham kokos, a te bułeczki wyglądają na przepyszne! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym można zamienić mleko krowie, mam w domu alergika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę spróbować z mlekiem roślinnym lub bez laktozy. nie wiem co na co dzień pani stosuje. pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger