Makaron soba z indykiem
Nie macie pomysłu na szybki obiad w azjatyckim stylu to spróbujcie zrobić to szybkie danie Obiecuje wam że nie zajmie wam to więcej czasu niż zamówienie chińskiego jedzenia w knajpce, a różnica będzie ewidentna.. smacznie, rodzinnie, zdrowo no i taniej przede wszystkim. Wystarczy makaron azjatycki np soba, mięso, w moim przypadku indyk i mieszanka chińska, u mnie bukiet chiński Poltino. Polecam.
Makaron soba z indykiem
- 1-2 porcje makaronu gryczanego soba (w zależności do ilości osób)
- 300 g mięsa indyczego (np. sznycle)
- 1/2 opakowania mrożonki chińskiej Bukiet chiński Poltino
- 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego (albo sosu sojowego)
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki pasty chilli np sambal oelek
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- ½ limonki
- pieprz czarny świeżo mielony
- duży ząbek czosnku
- 2-3 cebulki dymki
- 2 łyżki oleju z orzeszków do smażenia w woku (lub rzepakowego)
- sezam
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, np. 2 minuty we wrzątku, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą. Odłożyć na bok.
Czosnek i cebulki drobno posiekać. Zielone części pokroić pod skosem. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebule i czosnek. Dodać mrożonkę chińską Poltino, smażyć mieszając aż się rozmrozi a woda odparuje. Zdjąć z patelni.
Mięso indyka pokroić na paski. W woku ponownie rozgrzać łyżkę oleju, dodać mięso, polać sosem sojowym i podsmażyć przez 2-3 minuty. Następnie dołożyć usmażone warzywa, wymieszać. Dodać do smaku sos sojowo-grzybowy, pieprz, pastę chilli i przyprawę 5 smaków. Smażyć razem 2 minuty. Na koniec dodać ugotowany wcześniej makaron, wymieszać, chwilę podsmażyć wszystko razem, doprawić olejem sezamowym i sokiem z limonki.
Sezam podprażyć na suchej patelni. Nałożyć porcje do miseczek, posypać danie sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz