Tort kukułka

Ostatnio zafascynowały mnie ciasta, torty udekorowane świeżymi kwiatami. Bałam się tego, ale bardzo chciałam zobaczyć jak faktycznie takie ciasto się prezentuje. Dlatego na swoje urodziny (jeszcze we wrześniu) postanowiłam udekorować właśnie świeżymi kwiatami. Jako przepisu do samego tortu użyłam ciasta kukułkowego, a wierzch udekorowałam świeżymi kwiatami w kolorach fioletu, dodając figi i czerwone winogrona. Jak dla mnie była to próba bardzo udana, tort prezentowa się pięknie, aczkolwiek jest kilka niedociągnięć które następnym razem poprawie. A w jak wam się podoba?

bernika, tort, ciasto, kukulka, urodziny, deser, kulinarny pamietnik, czekolada

Tort kukułka

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • ¼ szklanki oleju
krem kukułkowy:
  • 1 duży budyń śmietankowy z cukrem (ok 65 g)
  • 500 ml mleka 
  • 250 g cukierków kukułek
  • 150 g miękkiego masła
masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g podłużnych biszkoptów
poncz kawowo-alkoholowy:
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka wody
  • 50 ml wódki (lub 3 łyżki spirytusu)
  • 1 łyżka cukru
polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, a na koniec wlać olej. Mąkę i kakao przesiać razem i delikatnie połączyć z masą przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki. Ciasto wylać do blaszki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24-26 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190C (bez termoobiegu - górna i dolna grzałka) przez 30-35 min. Wyjąć i wystudzić.

Krem kukułkowy: 250 ml mleka wlać do garnka, wsypać kukułki i na wolnym ogniu ugotować, mieszając aż kukułki całkowicie się rozpuszczą. Pozostałą część mleka wlać do kubka, wsypać budyń i wymieszać składniki. Do gotującego się mleka kukułkowego wlać pozostałą część mleka z budyniem i mieszać aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i partiami dodawać budyń. Ubijać tak długo aż powstanie jednolity krem. Odstawić go na 30 minut do lodówki.

Krem śmietanowy: Żelatynę zalać połową szklanki wrzącej wody. Zostawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Odstawić na 15-30 minut do lodówki.

Poncz kawowo-alkoholowy: Kawę zalać szklanką gotowanej wody. Dodać łyżkę cukru, wymieszać z wódką lub spirytusem.

Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę podgrzać na garnuszku z wodą (w tzw kąpieli wodnej), dodać masło i połamaną gorzką czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia.

Wykonanie: Zimny biszkopt przekroić na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich położyć na dnie blaszki i nasączyć 1/4 ponczu kawowo-alkoholowego. Wyłożyć krem kukułkowy, rozsmarować równo i posypać czekoladą startą na tarce. Wstawić na 30 minut do lodówki. Biszkopty zanurzać na 2-3 sekundy w ponczu i układać jeden przy drugim na tartej czekoladzie. Wyłożyć krem śmietankowy (zostawić sobie trochę na posmarowanie boków tortu), wyrównać, posypać startą czekoladą, wstawić na 15-30 minut do lodówki. Położyć drugi blat biszkoptu. Nasączyć go pozostałym ponczem, boki posmarować kremem śmietankowym, a wierzch polewą z gorzkiej czekolady. Wierzch tortu udekorować wg uznania. Ja użyłam świeżych kwiatów, owoców fig i winogron.
Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

bernika, tort, ciasto, kukulka, urodziny, deser, kulinarny pamietnik, czekolada

bernika, tort, ciasto, kukulka, urodziny, deser, kulinarny pamietnik, czekolada

bernika, tort, ciasto, kukulka, urodziny, deser, kulinarny pamietnik, czekolada

bernika, tort, ciasto, kukulka, urodziny, deser, kulinarny pamietnik, czekolada


bernika, tort, ciasto, kukulka, urodziny, deser, kulinarny pamietnik, czekolada

7 komentarzy:

  1. W sezonie koniecznie użyj jadalnych kwiatów - nie trzeba ich zdejmować na talerzu, bo odpowiednio dobrane świetnie smakują. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieło sztuki, a nie tort - szkoda rozmontowywać takie dekoracje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę dzieło sztuki :) Gratuluję! Będzie do niego pasować herbata na wodzie, którą używam do wszystkich potraw. Mam wodę z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją. Smak wszystkich potraw poprawia się baaardzo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo, szkoda tylko, że nie użyłaś jadalnych kwiatów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kukułki, ostatnio jadłam lody kukułkowe i pewnie tort też by mi smakował ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam :) Ja chciałabym się upewnić czy do biszkoptu proszku do pieczenia się nie dodaje ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do zrobienia biszkoptu nie używa się proszku do pieczenia. biszkopt dobrze napowietrzony urośnie sam. proszę mi wierzyć.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger