Bakaliowo-jaglane kule mocy

Święta to nie tylko choinka i prezenty, ale najczęściej to suto zastawiony stół, całodniowe, rodzinne biesiadowanie i w efekcie kilka kilogramów więcej na naszej wadze. A przecież zaraz po świętach czekają sylwestrowe zabawy, kreacje przygotowane szczególnie na ten dzień, więc te zbędne kilogramy nam są do niczego niepotrzebne. Jak uniknąć przytycia w święta od słodyczy? Wystarczy zadowolić się zdrowymi bakaliowo-jaglanymi kulkami, które nie tylko nie mają cukru, ale są zdrowe, dietetyczne, delikatne pyszne i od których na pewno nie przytyjemy. Co powiecie na to by bliskich w święta obdarować takimi kulkami mocy? Moje powstały z bakalii Bakalland, które się świetnie do tego nadają.   

bakalie, kule mocy, bakalland, swieta, hashimoto, tarczyca, bernika, kulinarny pamietnik, slodycze, dieta

Bakaliowo-jaglane kule mocy
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
  • 1/3 szklanki rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny z sokiem z granatów Bakalland
  • 8 fig suszonych Bakalland
  • 2-3 łyżki miodu
  • łyżeczka kakao


Kaszę przelać wrzątkiem, odcedzić. Następnie zalać niepełną szklanką wrzątku i gotować na małym ogniu ok. 15 min. Odstawić na ok. 10 minut.
Figi umieścić w miseczce, zalać ciepłą wodą i odstawić na około 30 minut, aby zmiękły. Odsączyć z wody. Wodę zostawić. 3 łyżki wiórków wsypać na rozgrzaną patelnię i uprażyć.
Kasze, figi, rodzynki i żurawinę włożyć do miski i zmiksować. Dodać płatki kokosowe, miód, kakao, wymieszać dokładnie. Powinna powstać kleista masa, jak plastelina. Jeżeli jest zbyt sucha można dodać odrobinę wody lub soku z cytryny. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Żeby się dobrze obtoczyły w kokosie każdą kulkę delikatnie wkładałam do miseczki z wodą po moczeniu fig, a następnie obtaczałam w wiórkach kokosowych.

bakalie, kule mocy, bakalland, swieta, hashimoto, tarczyca, bernika, kulinarny pamietnik, slodycze, dieta

bakalie, kule mocy, bakalland, swieta, hashimoto, tarczyca, bernika, kulinarny pamietnik, slodycze, dieta

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł. Bakalie, jaglanka zdrowo i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis na zdrowy deser.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger