Bakaliowo-jaglane kule mocy
Święta to nie tylko choinka i prezenty, ale najczęściej to suto zastawiony stół, całodniowe, rodzinne biesiadowanie i w efekcie kilka kilogramów więcej na naszej wadze. A przecież zaraz po świętach czekają sylwestrowe zabawy, kreacje przygotowane szczególnie na ten dzień, więc te zbędne kilogramy nam są do niczego niepotrzebne. Jak uniknąć przytycia w święta od słodyczy? Wystarczy zadowolić się zdrowymi bakaliowo-jaglanymi kulkami, które nie tylko nie mają cukru, ale są zdrowe, dietetyczne, delikatne pyszne i od których na pewno nie przytyjemy. Co powiecie na to by bliskich w święta obdarować takimi kulkami mocy? Moje powstały z bakalii Bakalland, które się świetnie do tego nadają.
Bakaliowo-jaglane kule mocy
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
- 1/3 szklanki rodzynek bursztynowych Bakalland
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny z sokiem z granatów Bakalland
- 8 fig suszonych Bakalland
- 2-3 łyżki miodu
- łyżeczka kakao
Kaszę przelać wrzątkiem, odcedzić. Następnie zalać niepełną szklanką wrzątku i gotować na małym ogniu ok. 15 min. Odstawić na ok. 10 minut.
Figi umieścić w miseczce, zalać ciepłą wodą i odstawić na około 30 minut, aby zmiękły. Odsączyć z wody. Wodę zostawić. 3 łyżki wiórków wsypać na rozgrzaną patelnię i uprażyć.
Kasze, figi, rodzynki i żurawinę włożyć do miski i zmiksować. Dodać płatki kokosowe, miód, kakao, wymieszać dokładnie. Powinna powstać kleista masa, jak plastelina. Jeżeli jest zbyt sucha można dodać odrobinę wody lub soku z cytryny. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Żeby się dobrze obtoczyły w kokosie każdą kulkę delikatnie wkładałam do miseczki z wodą po moczeniu fig, a następnie obtaczałam w wiórkach kokosowych.
Świetny pomysł. Bakalie, jaglanka zdrowo i pysznie.
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis na zdrowy deser.
OdpowiedzUsuń