Czebureki - tatarskie pierogi
A może do barszczu zamiast tradycyjnych naszych pierogów czy uszek przyrządzicie przysmak tatarów krymskich czyli czebureki. To pierogi ze zwykłego ciasta jak na nasze, ale z nadzieniem z mięsa baraniego z ostrymi przyprawami, smażone w oleju. Oczywiście baraninę nie tak łatwo dostać, więc wykorzystać można wołowinę czy wieprzowinę. Ja do tej pory robiłam podobne pierogi ale drożdżowe , które nauczyła mnie pewna Turczynka. Obie wersje są pyszne, obie łatwe do przyrządzenia i obie warte spróbowania. Przepis od Twardy Szparag.
Czebureki - tatarskie pierogi
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżkę masła
- 1 jajko
- 1 łyżka spirytusu lub octu
farsz:
- ok. 250 g tłustej wieprzowiny
- ok. 150 g wołowiny
- 2 cebul,
- 1/2 szklanki kefiru
- posiekana natka pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
Szklankę wody gotujemy z solą i masłem. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy 1 szklankę mąki. Całość dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do ostudzenia. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy lekko przestudzoną masę i zagniatamy ciasto. Dodajemy łyżkę spirytusu lub octu, wbijamy żółtko i dokładnie wyrabiamy na stolnicy. Ciasto musi być elastyczne, miękkie i odstawać od ręki. Jeśli okaże się, że mąki jest za wiele, dodajemy porcjami gorącą wodę, aby wszystko ładnie się zagniotło. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki, aby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: surowe, mielone mięso mieszamy z kefirem i przyprawami. Cebulę bardzo drobno siekamy i razem z pietruszką dodajemy do mięsa. Wszystko mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy okręgi od talerzyka deserowego. Na porcję ciasta wykładamy czubatą łyżkę nadzienia, brzeg ciasta smarujemy białkiem, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, na patelni z grubym dnem.
Po usmażeniu, odsączamy na papierowym ręczniku.
Po usmażeniu, odsączamy na papierowym ręczniku.
Wyszły ci fantastyczne. Chętnie zrobię.
OdpowiedzUsuń