Gęś z kaszotto cydrowym
Gęś to jedno z ulubionych naszych dań i to nie tylko w trakcie świąt. Zawsze wychodzi pyszna i od zawsze jest w naszej rodzinnej tradycji jako danie świąteczne. Nie zastąpią jej żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają gęsi jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. Tym razem tradycyjnie pieczoną gęś, a właściwie jej elementy, bo miałam pierś i nogę podałam z farszem z kaszotto w cydrze. Wyszło genialnie, wyszło pysznie. Zapraszam.
Gęś z kaszotto cydrowym
mięso:
- gęś (najlepiej owsiana) ok 3 kg lub jej elementy (pierś i noga) ok 1,8 kg
- główka czosnku
- 3 łyżki soli
- łyżka pieprzu
kaszotto:
- szklanka kaszy jęczmiennej
- 10 pieczarek
- cebula
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka tabasco
- natka pietruszki posiekana
- 200 ml cydru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki płatków migdałowych
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Gęś świeżą marynujemy na 2 dni przed podaniem. Używamy do tego dużo czosnku przeciśniętego przez praskę wymieszanego z solą i pieprzem. Mieszaniną nacieramy całą gęś od środka i na zewnątrz i odstawiamy w chłodne miejsce 24 h, można nawet na 48 h. Następnie gęś wkładamy do brytfanki do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy przez ½ h, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy przez kolejne 1,5 h. W połowie pieczenia odwracamy na drugą stronę. Przy mniejszych elementach pieczemy krócej. Całość ok 2 h.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu. Wyjąć i odstawić na durszlak, żeby odciekła z nadmiaru wody. Grzyby pokroić w kostkę, cebule w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, grzyby i razem chwile smażyć. Na patelnie dołożyć ugotowaną kasze, wymieszać, dodać sos sojowy i tabasco, podlać cydrem, przykryć i dusić na wolnym ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło. Jeśli płyn wyparuje można podlać trochę wodą. Na osobnej suchej patelni zrumienić płatki migdałowe. Do kaszy dołożyć płatki, posiekaną natką i wymieszać. Doprawić wszystko pieprzem. Porcje wyłożyć na talerze.
Na talerz wyjąć porcje kaszotto, na to ułożyć porcję gęsi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz