Gniazda makaronowe bolognese
Czy myśleliście już jakie przekąski przygotujecie na Sylwestra ze znajomymi czy rodziną? Jeśli nie macie jeszcze pomysłu to polecam zrobić inną wersje spaghetti bolognese, czyli w formie zapiekanych gniazd. Fajne i pomysłowe danie, w dodatku proste i bardzo smaczne. Zaskoczycie gości i przy okazji dobrze ich nakarmicie. Ja wykorzystałam do przepisu makaron spaghetti Lubella. Polecam.
Gniazda makaronowe bolognese
Gniazda makaronowe bolognese
- 250 g makaronu spaghetti Lubella
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- cebula
- łodyga selera naciowego
- marchewka
- 200 ml wina czerwonego półwytrawnego
- 350 ml sosu pomidorowego albo passaty albo przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 kostki masła
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta tymianku
- łyżeczka oregano
- sól
- pieprz świeżo mielony
- parmezan (do posypania) lub inny ser
Seler i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek siekamy drobno, a cebule kroimy drobno w kostkę. Na patelni albo w rondlu rozpuszczamy masło i oliwę. Cebulę, seler naciowy i marchewkę szklimy na roztopionym maśle. Smażymy chwile, dodajemy mięso mielone i czosnek. Wszystko razem podsmażamy, aż mięso przestanie być różowe. Dodajemy sól, pieprz do smaku. Podlewamy winem, zmniejszamy ogień i dusimy aż płyn lekko odparuje. Wlewamy przecier pomidorowy lub sos pomidorowy. Doprawiamy tymiankiem i oregano. Przykrywamy i dusimy sos na wolnym ogniu ok 45 minut. Sekretem tej potrawy jest długie, powolne gotowanie, by smaki się połączyły. Jeśli zauważymy, że w trakcie gotowania sosu jest za mało dodać więcej bulionu lub wina lub trochę wody. Gotowy sos doprawić do smaku.
W trakcie gotowania sosu ugotować al dente w osolonej wodzie makaron spaghetti. Odcedzić i zostawić w garnku pod przykryciem. Sos wlać do makaronu, wymieszać.
Formę do muffinek wysmarować olejem. Porcje makaronu z mięsem owijać wokół widelca i włożyć do wgłębień w formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 20 minut. Wyjąć gniazda makaronowe na talerz, posypać startym parmezanem (lub innym serem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz