Gniazda makaronowe bolognese

Czy myśleliście już jakie przekąski przygotujecie na Sylwestra ze znajomymi czy rodziną? Jeśli nie macie jeszcze pomysłu to polecam zrobić inną wersje spaghetti bolognese, czyli w formie zapiekanych gniazd. Fajne i pomysłowe danie, w dodatku proste i bardzo smaczne. Zaskoczycie gości i przy okazji dobrze ich nakarmicie. Ja wykorzystałam do przepisu makaron spaghetti Lubella. Polecam.


makaron, lubella, gniazda, spaghetti bolognese, bolognese, bernika, sylwester, kulinarny pamietnik


Gniazda makaronowe bolognese
  • 250 g makaronu spaghetti Lubella
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • cebula
  • łodyga selera naciowego
  • marchewka
  • 200 ml  wina czerwonego półwytrawnego
  • 350 ml sosu pomidorowego albo passaty albo przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 kostki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta tymianku
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • parmezan (do posypania) lub inny ser



Seler i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek siekamy drobno, a cebule kroimy drobno w kostkę. Na patelni albo w rondlu rozpuszczamy masło i oliwę. Cebulę, seler naciowy i marchewkę szklimy na roztopionym maśle. Smażymy chwile, dodajemy mięso mielone i czosnek. Wszystko razem podsmażamy, aż mięso przestanie być różowe. Dodajemy sól, pieprz do smaku. Podlewamy winem, zmniejszamy ogień i dusimy aż płyn lekko odparuje. Wlewamy przecier pomidorowy lub sos pomidorowy. Doprawiamy tymiankiem i oregano. Przykrywamy i dusimy sos na wolnym ogniu ok 45 minut. Sekretem tej potrawy jest długie, powolne gotowanie, by smaki się połączyły. Jeśli zauważymy, że w trakcie gotowania sosu jest za mało dodać więcej bulionu lub wina lub trochę wody. Gotowy sos doprawić do smaku.
W trakcie gotowania sosu ugotować al dente w osolonej wodzie makaron spaghetti. Odcedzić i zostawić w garnku pod przykryciem. Sos wlać do makaronu, wymieszać.
Formę do muffinek wysmarować olejem. Porcje makaronu z mięsem owijać wokół widelca i włożyć do wgłębień w formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 20 minut. Wyjąć gniazda makaronowe na talerz, posypać startym parmezanem (lub innym serem).

makaron, lubella, gniazda, spaghetti bolognese, bolognese, bernika, sylwester, kulinarny pamietnik

makaron, lubella, gniazda, spaghetti bolognese, bolognese, bernika, sylwester, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger