Krem z warzyw z rosołu
Co robicie z warzywami jakie zostaną wam z gotowania rosołu? Nie wierze że za każdym razem robicie sałatkę jarzynową. Pewnie zdarz się że Wam się niestety marnują. A przecież można je fajnie wykorzystać do przygotowania innej zupy mianowicie kremu z warzyw. Wystarczy dodać kilka orientalnych przypraw i np fetę aby uzyskać nietypowy smak zupy i przy okazji nic nie zmarnować.
Krem z warzyw z rosołu
- 400 ml bulionu (rosołu) - u mnie rosół na indyku
- 2 marchewki
- 1 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- natka pietruszki
- 2 łyżki lubczyku
- 100 g sera feta owczego
- sól
- pieprz świeżo mielony
- ½ łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta kurkumy
- odrobina pieprzu cayenne
- oliwa aromatyzowana np z pestek dyni albo z chilli
- pestki dyni
Ugotowane warzywa z rosołu zmiksować blenderem. Stopniowo dolewać bulion drobiowy, tak by otrzymać oczekiwaną gęstość, by zupa nie była za rzadka. Wszystko jeszcze raz zmiksować. Całość zagotować. Następnie dodać przyprawy, wymieszać, dołożyć fetę i wszystko jeszcze raz zmiksować na gładki krem. Podgrzać przez kilka minut. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, posypać nimi krem, całość skropić oliwą aromatyzowaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz