Sangria na gorąco
Zimowe wieczory sprzyjają temu, że chętniej sięgamy po grzane wina, piwa czy inne alkoholowe rozgrzewające napoje. Dlatego chciałam was zachęcić do przygotowania domowej sangrii, ale w wersji zimowej czyli na gorąco. Wystarczy wino, owoce, brandy i gotowe. Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Produkowana jest z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych winiaków lub innych trunków.
Do stworzenia tego zimowego napoju zainspirował mnie konkurs organizowany przez Olympus, w którym do wygrania jest niezwykły aparat Olympus Pen E-PL8, dzięki, któremu mogłabym podszkolić swoje umiejętności foto i stworzyć naprawdę zdjęcia warte uwagi czytelników.
Do stworzenia tego zimowego napoju zainspirował mnie konkurs organizowany przez Olympus, w którym do wygrania jest niezwykły aparat Olympus Pen E-PL8, dzięki, któremu mogłabym podszkolić swoje umiejętności foto i stworzyć naprawdę zdjęcia warte uwagi czytelników.
Sangria na gorąco
- 1 butelka czerwonego wina stołowego hiszpańskiego
- 1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki brandy
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 pomarańcza
- szklanka mrożonych wiśni lub żurawiny
- 1 cytryna
- laska cynamonu
Do garnka wlewamy wino, sok, brandy. Dodajemy cukier i podgrzewamy na średnim rondlu aż cukier się rozpuści. Pomarańczę i cytrynę myjemy, kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy razem z cynamonem, żurawiną lub wiśniami do garnka z alkoholem, gotujemy całość na małym ogniu przez ok godzinę. Wlewamy do szklanek, dekorujemy skórką pomarańczową.
ależ mnie naszła ochota, chętnie wypróbuje podczas świąt.
OdpowiedzUsuńAż zatęskniłam za Sangrią, którą piłam w wakacje na Teneryfie... A taka wersja na ciepło też musi być pyszna!
OdpowiedzUsuń