Śledzie salsa
Czas na sylwestrowe przekąski czyli np śledziki w gorącym, latynoskim sosie salsa. Śledzie z dodatkiem ananasa, papryki w pomidorach to idealna propozycja dla każdego. Śledzie są szybkie, łatwe w wykonaniu i pyszne.
Śledzie salsa
- 1/2 kg śledzi matias (ok 6 płatów)
- mleko lub woda
zalewa:
- 125 ml wody
- 250 ml oleju
- 2 łyżki octu
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki curry (a nawet więcej jak trzeba)
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól do smaku ok 1/2 łyżeczki
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 100 ml ketchupu
dodatki:
- 2-3 ogórki konserwowe
- 2 papryki konserwowe
- 6 plastrów ananasa
- ok 100 ml soku z ananasa
Śledzie wymoczyć w mleku lub w wodzie przez kilka godzin. Cebulę pokroić w dobrną kostkę. Plastry ananasa, ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Wymoczone śledzie pokroić w dzwonka.
Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą zagotować. Trzymać na ogniu przez 5 minut. Zalewę zdjąć, odstawić do lekkiego ostudzenia (nie może być gorącą). Następnie dodać do niej śledzie, paprykę, ananasy i ogórki. Wymieszać delikatnie ale dokładnie tak by zalewa przykryła wszystkie składniki. Dolać stopniowo sok z ananasa, tyle ile uważamy za stosowne, żeby osłodzić zalewę jeśli jest za ostra, za octowa. Wstawić do lodówki co najmniej na 24 godziny. Dla mnie idealne są po 48h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz