Śledzie w sosie koperkowym
To ostatnia moja propozycja przed świętami. I kolejny raz są to śledzie, których na naszym stole wigilijnym zabraknąć nie może. Co roku staram się by oprócz tradycyjnych czyli w śmietanie i oleju były jedne nowe. Tym razem zrobiłam w sosie z koperkiem. Można podać je pokrojone, a można w formie zwiniętych płatów. Zapraszam.
Śledzie w sosie koperkowym
- 4-6szt śledzi a'l matias solonych
- 1/2 szkół. majonezu
- 50 ml kwaśnej śmietany
- 1łyżeczka musztardy
- sól
- świeżo mielony pieprz
- pęczek koperku posiekanego
- cebula
- 2 ogórki konserwowe
- sok z cytryny do smaku
Śledzie jeśli są bardzo słone wymoczyć w wodzie przez 2h. Następnie dobrze odsączyć, pokroić na kawałki lub zwinąć w roladke i spiąć wykałaczką.
Składniki sosu wymieszać ze sobą, dodać drobno pokrojoną cebulke i ogórki, posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem, sola i cytryną. Sosem zalać śledzie. Odstawić do lodówki na min 2h a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz