Dietetyczna potrawka z kurczaka z warzywami
Gotowanie pysznych obiadów jednogarnkowych wychodzi mi chyba najlepiej. W dodatku jeśli są dietetyczne to tym lepiej. Bo to danie było pyszne, takie zwykłe, z tego co było w lodówce, a doskonale zapełniło nam żołądki i zaspokoiło apetyt. I nie podniosło wagi a to najważniejsze.
Dietetyczna potrawka z kurczaka z warzywami
- 500 g piersi z kurczaka lub indyka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 4-5 pieczarek
- ząbek czosnku
- cebula
- puszka pomidorów krojonych (bez cukru, bez dziwnych dodatków)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego np domowego (takiego bez glutenu, cukru)
- 1-2 garście liści jarmużu
- 2 łyżki pestek dyni
- łyżeczka oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- łyżka oleju rzepakowego
- natka pietruszki
- ryż basmati
Mięso z kurczaka lub indyka pokroić w niewielką kostkę. Papryki umyć, oczyścić z nasion, razem z cebulą pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić na plastry.
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, podsmażyć, dołożyć mięso. Wszystko smażyć ok 5 minut aż białko mięsa się zetnie, lekko podrumieni. Następnie dodać papryki i pieczarki, smażyć kolejne 5 minut. po tym czasie dołożyć pomidory z puszki, gotować wszystko przez około 5 minut. Do warzyw wlać sos pomidorowy lub dodać koncentrat. Jeśli dajemy koncentrat to należy podlać wodą, by uzyskać więcej sosu. Do smaku dodać zioła i przyprawy. Włożyć jarmuż, wsypać pestki dyni, dusić całość 10 minut. Sosu ma być na tyle dużo by móc swobodnie zalać sobie nim potem ryż. Przed podaniem doprawić do smaku i posypać natką pietruszki.
W czasie, gdy potrawka się gotuje w osobnym garnku ugotować na sypko ryż.
Podoba mi się ten wpis
OdpowiedzUsuń