Nachos grande
Sylwester minął.. zapewne wybawiliście się na szalonych zabawach, więc teraz czas na kolejne, tym razem karnawałowe zabawy, spotkania, imprezy i prywatki. Jak szaleć to szaleć, żyje się przecież tylko raz. Dlatego dzisiaj propozycja na karnawałową, imprezową przekąskę. Nachosy zapiekane z serem i podane z guacamole i salsą pomidorową. Mówię wam wypas.
Nachos grande
- paczka ok 150 g gotowych chipsów typu nachos
- pasta guacamole
- salsa pomidorowa
- 50 g sera
- opcjonalnie 2 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
Nachosy układamy w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch kładziemy pomidorową salsę, całość posypujemy startym serem (ja ułożyłam ser pod salsę). Zapiekamy przez ok. 20 min. w temp. ok. 180 stopni. aż ser się roztopi. Po upieczeniu na wierzch wykładamy guacamole i kwaśną śmietanę.
Guacamole
- awokado
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z 1 limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka chili, sól do smaku
Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę. Miąższ rozgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem z limonki, czosnkiem drobno pokrojonym, solą, pieprzem, łyżeczką oliwy z oliwek, kawałkiem chilli i drobno posiekaną cebulą. Mieszamy.
Salsa pomidorowa
- 2 pomidory
- 1/2 czerwonej cebuli
- kawałek papryczki ostrej (np jalapeno)
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz do smaku
Pomidory kroimy na drobne kawałki. Paprykę (oczyszczoną z pestek) i czosnek, bardzo drobno siekamy. Dodajemy cukier i sok z limonki. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.
wspaniała przekąska! wszystkiego dobrego na Nowy Rok:)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo i wzajemnie.
Usuń