Zupa fajita z wolnowaru
Kolejna propozycja na danie jednogarnkowe z wolnowaru. Co powiecie na meksykańską fajite w formie zupy? to pyszne rozgrzewające danie, łatwe do przyrządzenia, szczególnie ze robi się samo w wolnowarze przez 6 godzin. Cały nasz trud to posiekanie warzyw, przyprawienie zupy. Proste? Oczywiście. Dzięki wolnowarowi zupa ma wyjątkowy smak, warzywa nadal po 6 h są lekko chrupkie, mięso miękkie i soczyste. Polecam.
Zupa fajita z wolnowaru
- 2 udka z kurczaka
- 1 l szklanki bulionu z kurczaka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- mała papryczka chilli lub 1/2 łyżeczki pasty z chilli (wg smaku)
- puszka kukurydzy
- 1 łyżka chilli w proszku lub 1/4 pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- awokado
- natka pietruszki lub kolendra
- starty ser
- chipsy nachos
Papryki pokroić na kawałki, cebule i czosnek poszatkować. Wszystkie składniki (oprócz kukurydzy) umieścić w wolnowarze, zalać bulionem, dodać przyprawy, ustawić wolne gotowanie na 6 godzin. Udka z kurczaka po tym czasie powinny się prawie rozpadać. Następnie wyjąć je z zupy i oddzielić mięso od kości. Mięso porwać na strzępy i dodać ponownie do zupy razem z odsączoną kukurydze. Całość do smaku doprawić pieprzem, solą, jeśli jest za mało ostre można dodać tabasco lub chilli. Jeśli zupa jest zbyt gęsta wystarczy dolać trochę wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz