Zupa tom kha z krewetkami i groszkiem
Zastanawiałam się ostatnio co zrobić na obiad biorąc pod uwagę co mam w lodówce, a lodówce było niewiele. Był mrożony groszek, krewetki, do tego pieczarki i jak zwykle egzotyczne dodatki. Dlatego postanowiłam zrobić tajską zupę tom kha z krewetkami i z niecodziennym w tej zupie dodatkiem czyli groszkiem. Wyszła pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Polecam.
Zupa tom kha z krewetkami i groszkiem
- 1 litr bulionu (można dać warzywny, ja miałam drobiowy)
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 5 liście limonki kafir
- ok.2 cm korzenia świeżego galangalu
- łyżeczka tajskiej pasty chili
- łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 400 ml mleka kokosowego
- 3 szalotki
- szklanka groszku mrożonego
- 150 g pieczarek
- 200 g krewetek
- sok z połowy limonki
- do smaku cukier trzcinowy
- sól do smaku
- natka pietruszki lub kolendra
Ugotowany wcześniej bulion, przecedzony podgrzać w dużym garnku. Szalotki posiekać. Galangal obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki pokroić na plasterki.
Do bulionu dodać mleczko kokosowe, szalotki, trawę cytrynową, galangal, liście limonki kafir, kolendrę, pastę chili. Gotować 15 minut. Następnie dodać groszek, gotować razem 5 minut. Z zupy wyjąć liście limonki, galangal, trawę cytrynową. Można tez odłożyć trochę groszku, który potem dodamy ponownie do zupy ale w całości. Zupę zmiksować. Do gładkiej zupy ponownie włożyć odłożony groszek, dodać pieczarki, obrane krewetki, sos rybny. Całość doprawić do smaku sokiem z limonki i cukrem trzcinowym. Gotować 5-7 minut. Posypać posiekaną natką lub kolendrą.
Świetny przepis, sama zamierzam w niedługim odstępie czasu zrobić podobna zupę :D
OdpowiedzUsuńdziękuje i polecam, jest pyszna.
OdpowiedzUsuń