Dietetyczna pasta z tuńczyka
Dzisiaj proponuję pyszną, dietetyczną pastę do chleba z tuńczyka. Wystarczy dodać ser kozi a może być to nowa, smaczna, ulubiona wersja pasty z ryby, idealna na kolację, czy przekąskę ze świeżym chlebem. W dodatku o zmniejszonej zawartości kalorii i tłuszczu, za to obfitej w białko. Pomysł mojej siostry.
Dietetyczna pasta z tuńczyka
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 100 g sera koziego twarogu lub kremowego do smarowania (lub więcej albo mniej)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki konserwowe (u mnie domowe)
- kilka kropel tabasco
- cebula
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- sól do smaku
Tuńczyka dokładnie osączyć z wody lub sosu. Przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Ogórki i cebulę drobno posiekać. Jajko pokroić w drobną kostkę. Wszystko dodać do miski z rybą, dodać ser, całość dokładnie rozdrobnić najlepiej blenderem, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tabasco, ponownie wymieszać. Gotową pastę podać ze świeżym pieczywem.
To propozycja w sam raz dla mnie:)
OdpowiedzUsuńsuper, ciesze się że się przyda.
Usuń