Wątróbka w mleczku kokosowym
Mąż stanął przed nie lada wyzwaniem, miał pierwszy raz przygotować wątróbkę drobiową i zamiast zrobić to prosto, swojsko, to od razu popłynął w klimaty indyjskie. Użył mleczka kokosowego, warzyw które były w lodówce tworząc naprawdę dobre danie, wątróbkę o nieznanym mi do tej pory smaku. Polecam takie eksperymenty.
Wątróbka w mleczku kokosowym
- 450 g wątróbki drobiowej
- mleko
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 1-2 garście jarmużu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- puszka mleczka kokosowego (ok 400 ml)
- curry do smaku ok 1/2 -1 łyżeczki
- pieprz do smaku
- sol do smaku
Wątróbkę wyjąć z opakowania, opłukać, przełożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na min 1h, dzięki czemu wątróbka straci swój specyficzny zapach i będzie delikatniejsza w smaku. Następnie przepłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, wycinając żyłki i błony.
Cebulę drobno pokroić w kostkę, paprykę w paski. Na patelni rozgrzać olej, dodać wątróbkę, podsmażyć. Dodać cebulę, smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać paprykę, wlać mleczko kokosowe, doprawić curry. Wymieszać, przykryć i dusić na średnim ogniu przez ok 5 minut. Można podlać ok ½ szklanki wody, dzięki czemu uzyskamy więcej sosu. Na koniec dodać jarmuż i dusić jeszcze 5 minut. Sprawdzić smak, jeśli potrzeba to dodać jeszcze trochę pieprzu, curry lub soli.
Ciekaw jestem smaku Chodziła mi kiedyś po głowie taka kombinacja ale jakoś odwagi brakło A tu widzę że nie tylko ja mam takie pomysły 👍 Dzięki za przetarcie szlaku
OdpowiedzUsuńHaha ciesze się, proszę spróbować jest naprawdę dobra. Pozdrawiam.
Usuń