Jajeczne obłoczki
Czy lubicie urozmaicać dzieciom śniadania? Szczególnie jeśli jajka stały się dla nich nieatrakcyjne, nudne, a sami nie macie pomysłu co też jeszcze można z nich zrobić? Dlatego polecam upiec na śniadanie jajeczne obłoczki. Brzmi fajnie, prawda? Można wykorzystać do nich np szpinak, dzięki czemu przemycicie do jajek trochę żelaza, a to im się na pewno przyda. Zapraszam.
Jajeczne obłoczki
- 3 jajka
- 50 g startego drobno sera
- kostka rozmrożonego szpinaku Poltino (lub mniej w zależności od smaku)
- sól
- pieprz świeżo mielony
- szczypta tymianku
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Oddzielić białka od żółtek, tak by żółtka pozostały w całości. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę.
Do piany dodać ser, szpinak a następnie delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę wyłożyć łyżką, formując wysokie placuszki. W środku każdego zrobić łyżką lekkie wgłębienie na żółtko. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 3 minuty. Po tym czasie wyjąć, a we wgłębienia wlać żółtko. Posypać pieprzem, tymiankiem i odrobiną startego sera. Wstawić ponownie do piekarnika, piec przez kolejne 3 minuty. Smacznego.
Super pomysł. Zrobię dzieciom na śniadanie.
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń