Krem paprykowo-pomidorowy
Kochamy zupę pomidorową, prawda? Ale czy za każdym razem razem musi być taka sama? Przecież pomidorowych jest tyle ile gospodyń domowych, a każda kobieta ma swój smak, swój pomysł, tajemnicze dodatki by ta zupa była wyjątkowo. Ale jeśli jeszcze zmienimy ją w krem, wzbogacimy o inne dodatkowe warzywo np paprykę to wyjdzie nam zupa niecodzienna, inna ale równie pyszna jak ta tradycyjna. Zapraszam na połączenie pomidorów i papryki w jednej kremowej zupie.
Krem paprykowo-pomidorowy
- 2 duże czerwone papryki
- 6 dużych pomidorów (lub 2 puszki pomidorów krojonych pelati)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- średnia cebula
- papryczka chilli (albo łyżeczka pasty chilli)
- 500 ml rosołu drobiowego lub warzywnego (lub mniej)
- otarte oregano
- gałązki tymianku
- liście bazylii 4 szt
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Cebule, chilli i czosnek posiekać drobno. W średnim garnku rozgrzać oliwę, poddusić na niej cebulę i czosnek. Dodać papryki, chilli i pomidory. Przez 2-3 minuty razem smażyć, następnie wlać rosół, dodać otarte listki tymianku, oregano i posiekaną bazylię. Doprawić papryką słodką i pieprzem do smaku. Gotować na małym pod przykryciem ogniu około 10 minut. Całość zmiksować. Zupa ma być gęsta.
Uwielbiam zupy kremy. Ten przepis jest świetny :)
OdpowiedzUsuń