Oszukane tiramisu z owocami
Pomysł na szybki deser do którego możemy wykorzystać resztki mrozowych owoców jakie zalegają nam w zamrażarce. Ja użyłam mrożone maliny Potlino, dodałam resztki jagód, truskawek, lekko suche biszkopty z szafki i wyszedł fajny przyjemny deser w stylu tiramisu. Zapraszam.
Oszukane tiramisu z malinami
- 100 g mrożonych malin
- 50 g mrożonych jagód lub innych owoców leśnych
- 50 g mrożonych truskawek
- 100 g chudego twarogu
- 50 g sera mascarpone
- 2 łyżeczka cukru pudru
- okrągłe biszkopty
- espresso (lub inny rodzaj kawy)
- płatki migdałowe
- owoce do dekoracji
Serek mascarpone wymieszać z twarogiem i łyżeczką cukru pudru. Do rondelka włożyć mrożone owoce, dodać łyżeczkę cukru pudru i podgrzewać tak długo aż owoce się rozpadną, a masa zgęstnieje. Dosłodzić wg smaku. Migdały uprażyć na suchej patelni.
Złożyć deserki: Namoczyć w kawie biszkopt, ułożyć na dnie szklanego naczynia. Następnie położyć porcje masy serowej, porcję masy owocowej, ponownie namoczony w kawie biszkopt. Posmarować go masą serową, na środku zrobić kleks z owoców, posypać płatkami migdałowymi, udekorować owocami. Posypać cukrem pudrem.
Ekstra! Będę musiała spróbować. Świetny pomysł z tymi owocami
OdpowiedzUsuń