Wątróbka z indyka z serowym hummusem i balsamico
Co powiecie na danie eleganckie, ale proste ze względu na składniki? Na wątróbka indyczą w codziennym wydaniu? Elegancko podana z fajnymi warzywami (które udało mi się ostatnio dostać) może być super wykwintnym daniem. Sama wątróbka delikatna, połączona z aromatycznym hummusem, przełamana kwaskowatym smakiem balsamicznego sosu to nader wyjątkowe i fajne połączenie. Spróbujcie koniecznie.
Wątróbka z indyka z serowym hummusem i balsamico
hummus:
- 1 puszka ciecierzycy około 200 g netto
- 1-2 łyżeczki z cytryny
- 4 łyżki pasty tahini
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu
- łyżeczka czarnuszki
- szczypta ostrej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki serka kremowego Apetina grillowana papryka i oliwki
- 200 g wątróbki z indyka
- olej rzepakowy
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 50 g groszku cukrowego
- rzodkiew - u mnie arbuzowa
- burak chioggia
- pędy groszku lub kiełki
- listki szczawiku krwistego
- ocet balsamiczny żurawinowy
- sól
- pieprz świeżo mielony
Ciecierzycę dokładnie odsączyć na sicie, wsypać do miski (pojemnika) od malaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodać kilka łyżek zalewy z ciecierzycy i zmiksować na pastę. Dodać sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, olej sezamowy lub oliwę, 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, trochę papryki ostrej oraz kumin (kmin rzymski). Zmiksować. Aby uzyskać odpowiednio gładką konsystencję można jeszcze dodać wg uznania zalewę z ciecierzycy. Na koniec do pasty dodać serek Apetina oraz czarnuszkę. Całość wymieszać. Odstawić.
Rzodkiew i buraka pokroić na cieniutkie plastry. Można je delikatnie podsmażyć, ale ja wolę takie świeże chrupkie.
Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki (takie większe). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć wątróbkę, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć. Podlać winem, smażyć aż wino odparuje. Dodać łyżkę octu balsamicznego z żurawiną. Wymieszać. Przykryć żeby nie wystygła.
Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, włożyć groszek cukrowy, oprószyć szczyptą soli i pieprzu i szybko go podrumienić.
Na talerzu ułożyć porcję surowego hummusu, na to kawałki wątróbki, pomiędzy groszek cukrowy, listki szczawiku i plasterki rzodkiewek. Całość udekorować kiełkami lub pędami groszku. Można skropić delikatnie octem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz