Babka piaskowa bezglutenowa
Święta za pasem... dla nas będą one zdecydowanie zdrowsze niż zazwyczaj, bo po pierwsze z bezglutenowymi wypiekami, lekkimi mięsami czyli głownie indykiem, ograniczonym majonezem. Dlatego na początek przedstawiam szybką, prostą babkę, bezglutenową.
Źródło.
Źródło.
Babka piaskowa bezglutenowa
- 5 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 20 dag masła
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier puder
Jajka wbić do misy miksera i ubijać na puszystą, jasną masę, stopniowo dodając cukier i ubijać aż masa będzie puszysta. Przesiać mąkę i proszek, dodać do masy razem ze skórką cytrynową. Delikatnie połączyć z jajkami. Na koniec wlać sok z cytryny i roztopione masło. Mieszać chwilę do połączenia się składników.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać mąką bezglutenową np kukurydzianą. Przełożyć do formy i piec ok 50 minut w 170 stopniach. Gotowa ostudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Witam, czy można zastąpić maslo? moje dzieci nie mogą laktozy...
OdpowiedzUsuńmożna, najlepiej będzie kupić masło bez laktozy. ewentualnie użyć oleju rzepakowego lub winogronowego.
Usuń