Salatka jarzynowa na zielonym biszkopcie
Każdy z nas zna i zapewne lubi sałatkę jarzynową. Każdy ma swój własny niepowtarzalny przepis, proporcje i dodatki. Ale czy robiliście już sałatkę na biszkopcie, w dodatku zielonym szpinakowym? Myślę, że nie. Dlatego warto poeksperymentować i przy następnej okazji pikniku, grillu, majówce, domowym przyjęciu zaserwować gościom taką wersję. Zapewniam, że ich w pełni zaskoczycie. Ja użyłam mrożonego szpinaku Poltino, ale wy możecie użyć np świeżego.
Sałatka jarzynowa na zielonym biszkopcie
- 3 ugotowane marchewki
- 2 ugotowane pietruszki
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- puszka groszku konserwowego
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 1 cebula dymka
- pęczek natki pietruszki
- majonez
- sól
- pieprz
biszkopt:
- 150 g szpinaku po odmrożeniu Poltino lub świeżych liści
- 3 jajka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kostki szpinaku odmrozić. Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Szpinak (odmrożony lub świeży) zmiksować na gładki krem z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku. Do masy przesiać przez sito mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, pieprz, gałkę. Całość wymieszać na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie połączyć ze szpinakową masą. Formę o wymiarach 20x30 cm (im mniejsza blaszka tym biszkopt będzie wyższy, zależy od was jaki chcecie) i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę i włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt zostawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować sałatkę.
Warzywa w skórkach ugotować (mogą być wykorzystane np z rosołu). Wystudzić obrać. Pokroić w równą małą kostkę 2 marchewki (jedną najmniejszą odłożyć na później), pietruszkę, ziemniaki, ogórki, cebulkę dymkę razem z zieloną częścią. Włożyć wszystko w do miski i wymieszać. Dorzucić osączony groszek z puszki. Na koniec dodać posiekane jajka oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Dodać majonez, sól, pieprz i dokładnie, ale delikatnie całość wymieszać.
Wystudzony biszkopt zdjąć z papieru, włożyć ponownie do foremki. Sałatkę równomiernie rozłożyć na biszkopcie. Na wierzch zetrzeć marchewkę i posypać natką. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem pokroić na niewielkie kawałki.
Naprawdę ciekawy pomysł :) Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńciesze sie i polecam wypróbować. pozdrawiam.
Usuń